Geen gelul

Door: Jan Dalm

Laatst werd ik tijdens de persconferentie over de coroneske grappenmakerij geconfronteerd met een term die ik nog niet eerder had gehoord: 2G. ‘Weet jij wat dat is?’ vraag ik aan mijn vrouw. ‘Geen gelul,’ zegt ze. Na wat langer geluisterd te hebben, bleek het te maken te hebben met de nieuwe maatregelen die werden afgekondigd.

Als je een keuze maakt, heeft deze altijd een uitkomst. Als je een andere keuze maakt, heeft deze logischerwijs dus ook altijd een andere uitkomst. Daarom is het misschien goed om eerst te bepalen welke uitkomst je wilt, eer je een keuze maakt. Maar dan nóg kan de uitkomst anders uitpakken dan je verwacht. Als de keuze echter eenmaal is gemaakt, zul je met de uitkomst ervan moeten omgaan; deze accepteren en ook niet de schuld buiten jezelf leggen. Dat laatste noemen ze in de psychologie externe attributie. Iets wat toeneemt, het ligt altijd aan een ander…

Helaas zijn er in onze Nederlandse samenleving uitkomsten waar je eigenlijk niet op rekent. Neem bijvoorbeeld de agressie, of de bedreigingen als je ervoor kiest iets te zeggen over mensen die -anders dan om medische redenen- een vaccinatie weigeren. Dus ik twijfel nu om verder te gaan…

Aan de andere kant, waarom mogen zij met een hoop agressieve vuilspuiterij wel aangeven wat ze vinden, en anderen, die het in nette bewoordingen doen, niet. Het zegt eigenlijk meer over het mentale welzijn en fatsoen van de lieden die dat doen, dan over mij. En ik ben echt de braafste niet…

Wij leven in een democratie en hebben een volksvertegenwoordiging die direct door onszelf wordt gekozen en waarbij de meerderheid dus uitmaakt hoe deze eruitziet. Of je dat nu leuk vindt of niet. Je mag hier zeggen en geloven wat je wilt, en het staat je vrij om bijvoorbeeld te denken dat smurfen door een waterkraan kunnen en je daarom het water niet meer drinkt of betaalt. Maar als het dan afgesloten wordt, trek dan niet de discriminatiekaart, omdat je door weer en wind naar de supermarkt moet om fleswater te halen, en je buurman niet. Roep dan niet dat je gedwongen wordt om kraanwater te gebruiken, want dat word je niet. Het is slechts de uitkomst van de keuze die je zelf hebt gemaakt.

Als je jezelf niet wilt laten vaccineren omdat je gelooft dat de intentie ervan niet zuiver is, prima! Maar accepteer dan ook dat je geweigerd wordt op een aantal plaatsen. En verder: ‘Geen Gelul’.

Wil je al die uitsluitingen niet, ook goed, dan even naar de GGD. Geen Gelul en Doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s