Over De Columnist

De Columnist werd in 2018 opgericht door Lisa Boendermaker. Nu, ruim 3 jaar later, is het uitgegroeid tot een volwaardig creatief platform. Sinds september 2021 is het redactieteam daarom uitgebreid met een tweede redacteur: Linsey van Kan. Op deze pagina lees je hoe het idee voor De Columnist geboren werd.

Lisa: “Vroeger vond ik lezen en schrijven al leuk. Op de basisschool schreef ik sierlijke letters met mijn vulpen, las ik boek na boek en deed mee met de nationale voorleeswedstrijden. Ook taal was al vroeg een passie: thuis leerde ik zelfstandig Engels, ik begon op de middelbare school met tweetalig onderwijs en stroomde door naar de bachelor Engels aan de Universiteit van Amsterdam. Daar ontdekte ik hoe de grote oratoren uit de oudheid zich bezighielden met debat en retoriek. Machtig interessant. Want het is makkelijk om ergens iets van te vinden, maar hoe verwoord je dat dan?

Lisa Boendermaker
Linsey van Kan

Soms vind ik dat nog steeds lastig. Iets zeggen, precies zoals ik het bedoel. Daarnaast kom ik vaak onderwerpen tegen waarvan ik niet precies weet wat ik vind. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Wie heeft gelijk en waarom? En wat vinden andere mensen daarvan? Door daarover na te denken ontdek je écht wat je ergens van vindt. En door het op te schrijven schep je structuur, helderheid. Zo begon ik met het opschrijven van mijn gedachten. In korte betoogjes maakte ik mezelf duidelijk hoe het zat. Die korte betoogjes hield ik eerst voor mezelf, maar later werden ze ook een vorm waarin ik mezelf naar anderen kon uiten.

Na mijn bachelor Engels stroomde ik door naar een master Communicatiewetenschappen, en toen ik die in 2017 afrondde ging ik aan de slag bij een communicatiebureau. Ik was daar veel bezig met het schrijven van, en de eindredactie op teksten. Daar ligt ook echt mijn passie. In augustus 2018 kreeg ik het idee om deze professionele skill te combineren met mijn hobby: creatief schrijven. In een regenachtige nacht waarin ik uren wakker lag werd het idee voor De Columnist geboren. Wat als er een plaats is waar onze hersenspinsels samenkomen? Een plek om ideeën te delen? En hoe zou ik daarbij kunnen helpen?

Ik bedacht dat een platform waarop mensen hun columns kunnen delen een stap in de goede richting zou zijn. En met hun ideeën op papier zetten kan en wil ik graag helpen. Dat vind ik zelfs leuk! En zo begon ik, als eerste columnist én als hoofdredacteur van De Columnist. Inmiddels zijn er al ruim 120 columns geplaatst van schrijvers uit het hele land én uit andere landen. Het platform is uitgegroeid tot een succes. Daarom is de redactie sinds september 2021 uitgebreid met een tweede redacteur: Linsey van Kan. Sinds 2020 schrijft zij al columns voor de Columnist en daarnaast schrijft ze ook tweewekelijks een blog voor 24Baby en deelt ze schrijfsels op haar eigen site. En vanaf nu helpt ze ook anderen in hun schrijfproces. Word jij onze volgende columnist? Wij helpen je graag op weg!”