Weet je nog…

Door: Tryntsje van der Meer

Een olifantengeheugen vol ballast heeft consequenties. Regelmatig lig ik zomaar ineens in een deuk om iets volstrekt onbenulligs waar verder niemand een actieve herinnering aan heeft. Voorbeeld: Van de week had ik in verband met de aanhoudende hitte zin in waterijsjes, dus ik haal een doos van die goedkope waterijsjes met twee stokjes. Die heten Dubbellikkers. Ach, er zijn in het verleden wel maffere namen verzonnen voor ijsjes. Wie herinnert zich niet de Gombal (met zo’n bevroren stukje kauwgom onderin) en de Prikkebeen (die moest je omhoog duwen, smaakte geloof ik naar banaan).

Op mijn twaalfde, kreeg ik tijdens een middagje winkelen met mijn ouders een waterijsje. ‘Waterlolly’ stond er op de wikkel, waarna mijn vader terloops opmerkte dat ie toch echt hoopte op een ijslolly, ‘anders wordt het zo’n geknoei…’

Anekdote van niks, ik weet ‘t. Het is niet eens een kwestie van ‘je moet er bij geweest zijn,’ want mijn ouders weten dit ook niet meer. Tuurlijk niet. Mij levert het al bijna veertig jaar elke zomer een aantal keer de slappe lach op.

Nee, dan is een gezamenlijke herinnering net iets leuker. Laatst trof ik op een kringverjaardag een BFF van vroeger. We gingen regelmatig samen koken en snacken onder het genot van iets lekkers. Op televisie.

Verliep doorgaans tot ons beider tevredenheid. Op die ene avond na, toen was er serieus ‘geen fuck op,’ aldus BFF. Een blik in de Veronicagids, bij wijze van second opinion, bracht mij tot dezelfde conclusie. Alleen maar bullshit waar wij als coole twintigers echt geen tijd voor hadden, zoals een TELEAC Cursus Kantklossen, iets van Socutera, Ontdek Je Plekje en…. ‘Jawel, hou je vast!’, aldus BFF, ‘als klap op de vuurpijl een documentaire over DE VICTORIAANSE BLOEMENTUIN!!!!’ Kun je mij dus oprapen. Enkele decennia later nog steeds.

Dus wanneer tijdens een saai verjaardagsfeestje BFF begint met ‘Weet je nog toen er geen fuck op teevee was?’ hebben wij in elk geval een topavond. Wij wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s