Zachte heelmeesters…

Door: Jan Dalm

….maken stinkende wonden. Volgens mij een waarheid als een koe. Ondanks de zalvende woorden van allerlei omhooggevallen wetenschappelijke logen die zich koesteren aan de warmte van een spotlicht in de hoop op enige aandacht en erkenning. Sodemieter nou toch eens op met al die binnengegraaide kennis dat zo nodig geëxposeerd moet worden en dan vooral nog ter eer en meerdere glorie van vooral jezelf als één of andere psycholoog, criminoloog, deskundoloog of welke ander loog dan ook!. Als die deskundigheid allemaal zo betrouwbaar zou zijn, had de aanduiding daarvoor vast niet op ‘loog’ geëindigd.

Zo, dat is eruit, het zat me al enige tijd behoorlijk dwars en kwam weer boven toen ik de krant las. Nu weet ik ook wel dat er weinig nuance zit in bovenstaande aanhef, maar ik heb dan ook geen last van enige remming waarmee ik mijn loogstatus kan afbreken. Die heb ik namelijk niet en dat wil ik eigenlijk ook graag zo houden. Wellicht dat ik in het verleden ooit een klein beetje heb gelogen om bestwil, een klein loogje dus, maar aan een grote loog heb ik me, zover ik me kan herinneren, nooit schuldig gemaakt.

Goed, maar waarom dan al die drukte….Het gaat om minderjarige kinderen die al ernstige misdrijven plegen. Even de opsomming uit de krant: In februari plaatsten twee elfjarigen een vuurwerkbom in een portiek in Den Haag. In Amsterdam wordt een kind van twaalf jaar verdacht van een explosie, alsook in Capelle aan de IJssel waar het gaat om een veertienjarige. Verder was de jongste uithaler, (jongens die drugs uit in de haven opgeslagen containers halen) dit jaar slechts veertien jaar en is er tijdens de jaarwisseling een man door een groep jongeren vermoord waarvan de oudste amper achttien jaar was. Dit slechts omdat hij ze aansprak over het vuurwerk dat naar zijn hond werd gegooid.

In Engeland werd in 2000, in samenwerking met allerlei logen, de zogenoemde Parenting Order ingevoerd waarbij ouders door de rechterlijke macht verplicht konden worden zich te houden aan bepaalde regels zoals het thuishouden van kinderen, het volgen van een opvoedcursus of op regelmatige basis contact onderhouden met de school van het kind. Overtreding daarvan had flinke consequenties en kon leiden tot hoge boetes en taakstraffen. Duizenden van dit soort bevelen zijn destijds verordonneerd. Uit ervaring bleek echter dat de Parenting Order vaak averechts werkte. Veel ouders wilden niet samenwerken en gingen door de maatregel juist in verzet. Ze voelden zich gestigmatiseerd. En zelfs bij de ouders die wel meewerkten, bleek de maatregel nauwelijks effect op de criminaliteit van hun kinderen te hebben.

Ik kan mij indenken dat een interventie op basis van dwang minder effectief is, maar als blijkt dat het ook geen effect had bij ouders die wel meewerkten, is wat mij betreft de maat vol. Als de wond gaat stinken, ondanks welke zalf er dan ook maar op wordt gesmeerd, of welke injecties er daar bovenop ook nog maar worden toegediend, dan moet deze maar gehecht worden.

En dan is het tijd voor de chirurg, dus nu eens niet een loog. Ja ik weet het, die wordt vaak geassisteerd door een anesthesioloog, maar die geven we een dagje vrij, het moet wel flink pijn doen.

Plaats een reactie