De Brigittes versus de Andriezen

Door: Janna Prins

Wat zou jij kiezen: Satans poorten, of toch seks met Andries Knevel? Brigitte Kaandorp weet het in ieder geval kraakhelder te verwoorden: “Ik word liever in een UFO door een marsman meegenomen, dan dat ik Andries Knevel tot een hoogtepunt voel komen”. Uiteraard begeleid door lieflijk ukelelegetokkel.

Als kind was alles dat met geslachtsdelen te maken had, zo ook Brigitte’s liedje dat mijn moeder weleens opzette, pure hilariteit. Niet dat ik er veel van begreep, maar toch bijna nóg grappiger dan dingen zoals poep en plas. Andries Knevel vond dit niet: begrijpelijk, denk ik als niet-langer-negenjarige met een iets (íéts) meer ontwikkeld gevoel voor humor. Nu vraag ik me vooral af: hoe zou de huidige cancelcultuur deze tekst ontvangen?

Dat de recentere generaties gevoeliger zijn dan de oudere (tenzij die de onvoorstelbare belediging “OK, Boomer” toegesmeten krijgen, dan is het, vanzelfsprekend, menens) is geen nieuwe bevinding. Dat de oudere generaties hier niet over te spreken zijn, dito.

Goed, de wereld is een iets minder vrije speelplaats voor de met ukelele gewapende, inventieve cabaretiers van hedendaags. Toch denk ik, wellicht omdat ik me meer in een stotterende Andries Knevel kan verplaatsen (ik ben zo muzikaal als een baksteen en heb verkreukelende podiumvrees), dat we wel aan wat nuance toe waren.

Mogelijk zou de ene helft van het internet zich vandaag de dag tegen Brigitte keren, omdat onschuldige theologen pesten met hekeldichten over niet-consensuele vrijpartijen not done is. Vervolgens gaat arme Andries iets te veel op in zijn Instagram-reels met zelf aangebrachte waterdruppeltranen, waardoor de andere helft hem een snowflake zou noemen.

Erg wetenschappelijk, of, nou ja, bestaand, is mijn onderzoek hiernaar niet. Maar het is een ingewikkeldere wereld dan die van 2002, waarin Brigitte haar briljant grove lied voor het eerst voordroeg. Ikzelf vind de nieuw ondervonden kwetsbaarheid wel romantisch, wat niet wegneemt dat we een nieuwe balans moeten vinden. Misschien kunnen Brigitte en Andries eens samen een TikTok-dansje opnemen.

Plaats een reactie