De sportschool, een volstrekt overbodig zweetparadijs.

Door: Fons van den Brink

Nu in het coronatijdperk sportscholen regelmatig dicht moeten om besmettingen te voorkomen vraag ik me af of die zogenaamde ‘scholen’ niet beter helemaal kunnen verdwijnen.

Verkeerde naam.

De naam alleen al is verkeerd gekozen want volgens de meeste mensen is fitness en geen sport en je leert er niets. Vandaar ook dat dergelijke panden vooral bevolkt worden door mensen met een wat lager IQ (intelligentiequotiënt), wat uitzonderingen daargelaten (die beter hadden moeten weten).

Het is een beetje hetzelfde als pijltjes gooien (wat nu darten heet) en ook sport genoemd wordt.
“Hoe bereid jij je voor Raymond van Barneveld?”
“Nou, met een paar baco’s,” was zijn antwoord (bacardi cola, dit voor de onwetende drinker).

Het mooie gespierde lichaam?

Het is slechts een enkeling die naar de sportschool gaat om wat aan de conditie te werken. De meeste mannen en vrouwen hebben de focus om een (nog???) mooier lichaam te krijgen. Mannen denken dat vrouwen dol zijn op een mannenlijf dat afgetraind is, gespierde armen en een sixpack heeft. Niets is echter minder waar. Uit onderzoek blijkt dat slechts 6% van de vrouwen dat waardeert.

Mannen denken dat vrouwen dol zijn op een afgetraind mannenlijf. Niets is echter minder waar.

Een afgetrainde man maakt vrouwen onzeker en vinden ze ijdel. Daarbij denken ze ook nog dat een dergelijk persoon met niets anders bezig is dan zijn lichaam en geen tijd heeft voor quality time samen, omdat hij vrijwel alle vrije tijd doorbrengt op de sport‘school’. Vrouwen gaan qua uiterlijk over het algemeen liever voor een wat vollere man en daarbij moet je niet meteen denken aan een dikkerd met een hangbuik over de broekriem.

Ook vrouwen hebben, blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken, een totaal verkeerd beeld van wat een man aan het vrouwenlichaam mooi vindt. Ze denken dat vrijwel elke man een slanke vrouw wenst. Ook hier is het tegendeel het geval: mannen willen graag een vrouw met rondingen. De ervaring leert mannen immers dat een vrouw die veel bezig is met zichzelf, door te lijnen, te fitnessen en overdoseringen aan make-up op te kalken, vaak egocentrisch is.

Afvallen?

Dan is er natuurlijk ook nog het contingent in de bevolking dat na het uitproberen van de meest bijzondere diëten met de moed der wanhoop naar de sportschool gaat om kilo’s af te vallen.

Helaas!

Alweer wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het lichaam went aan het trekken en duwen en hangen aan apparaten en een sweetspot bereikt waardoor je kan doorgaan totdat je figuurlijk een ons weegt, maar in werkelijkheid geen gram meer afvalt. Het lijf verbrandt gewoonweg geen extra calorieën meer, omdat het na korte tijd aan dat overdadig bewegen gewend is geraakt. Totaal onzinnig dus om meer dan één of twee keer per week naar zo’n school te gaan.

Sportverslaving.

Ja, ja, je kan er zelfs aan verslaafd raken. Je hebt dan een dwangmatige behoefte aan lichaamsbeweging en voelt je niet fijn als je niet elke dag hebt getraind. Een naam is er ook al voor: Bigorexia en het internet staat inmiddels vol met vragenlijsten erover, zodat je zelf kan bepalen of en in welke mate er bij jou sprake is van deze bijna psychische stoornis.

Basic fit.

Een wat domme naam voor een keten van sportscholen is Basic fit. Want voor basic fit kan je zelf heel goed zorgen en die sportschool is daarbij overbodig. Als je ernaartoe gaat sta je met een aantal andere mensen in een ruimte, die vergeven is van de ondoordringbare geursamenstelling van parfum, deodorant, make-up, wasmiddel, zweet en andere lichaamsgeuren.

Waarom zou je dat doen?

Je kan wandelen naar je werk of een station eerder uitstappen, de trap nemen, op de fiets boodschappen doen, de hond uitlaten en met je kind door een park lopen. In de pauze van je werk kan je gaan lunchwandelen en eens niet je in het bedrijfsrestaurant vol zitten proppen met kroketten. Wat verder helpt is gewoon zelf je huishouden doen in plaats van daarvoor iemand in te huren. Met dat alles ben en blijf je gewoon basic fit.

Je kan de trap nemen, fietsen, wandelen, je huishouden doen… Met dat alles ben en blijf je gewoon basic fit.

Kosten.

En in deze tijd van een onbetaalbare energierekening bespaar je ook nog eens de kosten van dat sportschoolabonnement dat je inclusief inschrijven en andere zaken tussen de 28 en 52 euro per maand kost. Tel er nog eens de kosten van het wassen van je naar transpiratie geurende duur gekochte modieuze sportkleding, het niet te vergeten waterflesje (uit de kraan is en beter en veel goedkoper) en de onnodige energierepen of eiwitshakes bij op en je zit al gauw rond de duizend euro per jaar. Nog meer trouwens als je er ook nog eens met de auto (met de auto???) naartoe gaat.

Alles bij elkaar kan je daar heel wat kubieke meters gas of kilowatturen elektra voor kopen.

Olga Commandeur.

Een andere kostenbesparende mogelijkheid is dat je af en toe meedoet met het programma van omroep MAX (niet echt alleen voor de oudjes onder ons): Nederland in beweging.

Meedoen via de televisie-uitzending! Wellicht wel met de gordijnen dicht om bij het nadoen van alle kunstjes niet voor gek te staan bij de overburen. Voor lul sta je trouwens ook als mensen door de ramen van de sportschool naar binnen kijken.

Spreek wat waar is, drink wat klaar is en eet wat gaar is.

Eten:
Een beroemd sporter heeft ooit eens geroepen dat je lichaam zelf aangeeft of het voedsel nodig heeft. En als je dan eet, neem dan iets wat gegroeid is of gerend of gezwommen heeft en niet iets onderuit je sporttas.

Drinken:
Voor de recreatieve- en amateursporter, zoals de meesten, raadt hij gewoon heerlijk helder kraanwater – niet te koud en niet te warm – aan in plaats van die dure energiedrankjes die je echt niet nodig hebt als je minder dan een uur heel intensief hebt gesport

Spreek wat waar is:
En de sportscholen? Die hoor je nooit of te nimmer dat er vele wetenschappelijke onderzoeken zijn die bevestigen dat overmatig sporten schade aan je gezondheid toebrengt.

Kortom: een normale actieve leefstijl maakt je al meer dan basic fit. Gewoon bewegen is minimaal net zo goed als wat sporten, en bovendien ontspan je beter dan wanneer je met een rood hoofd hijgend aan die apparaten loopt te hangen of op een loopband staat te staan.

Hoezo eigenlijk een loopband? Zijn er bij jullie geen wegen en paden?

Karakter.

En wellicht, wellicht is het beter om het zoveelste uur in die sportschool in plaats daarvan te besteden aan het ontwikkelen van je karakter of je IQ.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, zei men vroeger.

O ja, en de beste manier van afvallen?
Al etend naakt voor de spiegel gaan staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s