Op zoek naar personeel

Door: Ilse van Holten

In de media zie ik schreeuwende koppen voorbij komen dat bedrijven of organisaties op zoek zijn naar personeel. Als ik de column verder lees, kunnen ze geen passend personeel vinden. Ook beweren ze dat er te weinig mensen worden opgeleid om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.

Als ik dat achterwege laat (technisch personeel en de zorg), vraag ik mij bij andere bedrijven of organisaties het volgende af: “Uit welke vijver vissen de bedrijven of organisaties?” Als ik op een vacature reageer omdat ik het een interessante vacature vind, krijg ik vaak een standaard antwoord terug: je past niet binnen het profiel, je hebt geen werkervaring, geen raakvlakken met de functie, enzovoort. Ik begin hierdoor echt aan mijzelf te twijfelen.

Om te blijven ontwikkelen als werknemer, wordt er elk jaar in een functioneringsgesprek gevraagd wat je doelen zijn, hoe je de toekomst ziet binnen de organisatie en of je interesse hebt naar een andere functie binnen de organisatie. Als ik ambitie heb om door te groeien binnen een organisatie, heet dit in mijn ogen ‘uit je comfortzone komen’. Dat is juist een goed teken, want anders blijft men vastgeroest in hun huidige functie.

Ik vraag mij dus af of bedrijven en organisaties dit ook doen, uit hun comfortzone komen of anders gezegd ‘out-of-the-box denken’. Ik krijg de indruk dat men niet willen investeren in personeel van buitenaf. Waarschijnlijk kost het tijd en geld om te investeren in goede en leergierige mensen en durven ze dit risico niet aan. Ook al geef ik aan dat ik leergierig ben en bereid ben om een opleiding c.q. cursussen te volgen, krijg ik te horen dat ze een andere geschikte kandidaat of kandidaten hebben gevonden met wel de juiste papieren of ervaring. Ja, en daar zit ik dan met de handen in het haar.

Wat nu? Bij de pakken neerzitten of verder solliciteren? Dan kies ik voor het laatste, want ergens in mijn achterhoofd weet ik dat ik echt word aangenomen bij een leuk bedrijf of organisatie.

Wat heb ik zelf geleerd door te solliciteren en werkervaring op te doen bij diverse organisaties? Ik heb mijzelf kunnen ontwikkelen als persoon, ik heb mijn grenzen kunnen aangeven, met een nieuwsgierige blik naar de wereld kunnen kijken en ik heb geleerd dat het oké is om uit mijn comfortzone te komen. Naarmate ik ouder word, wil altijd leergierig blijven en zelfverzekerd met beide benen op de grond staan. Ik hoop echt dat er organisaties zijn die out-of-the-box denken, die personeel zoeken uit een andere branche én meer oog hebben voor de mens achter de sollicitatiebrief.

Plaats een reactie