Collecteweek

collecteweek

Door: Liesanne Witte

Het is weer zover, de collecteweek voor de Dierenbescherming. Hier kijk ik het hele jaar naar uit. Persoonlijk vind ik collectanten super leuke, lieve en empathische mensen. Ik collecteer ook. Voor de Dierenbescherming. Zieke mensen met kanker, brandwonden, longziektes, hersenziektes en dementie vind ik zielig, maar mishandelde en/of verwaarloosde dieren vind ik eigenlijk veel zieliger. 

Soms doen mensen net of ze niet thuis zijn, terwijl ik ze al lang heb gezien. Ik begin dan met aanbellen, gevolgd door kloppen op het raam, en het kloppen wordt uiteindelijk bonken. Op het moment dat ik een baksteen heb gepakt, wordt er opengedaan. Ik leg de baksteen netjes terug. Soms hebben mensen ook een sticker op de deur, waarop staat ‘geen collectes’. Ik bel dan gewoon aan. Dan worden ze boos en vragen ze of ik soms de sticker niet heb gezien. Dan vraag ik of ze soms mijn hulphond niet hebben gezien. 

Op het moment dat ik een baksteen heb gepakt, wordt er opengedaan.

Eén keer per jaar bestempel ik mijn hond als hulphond en moet hij mee langs de deuren. Ik ben dan namelijk slechtziend. Hij krijgt een leuk jasje aan waarop mijn moeder de tekst ‘rescue dog’ heeft geborduurd. De mensen schrikken dan en schamen zich. De portemonnee komt al snel tevoorschijn. En soms geven mensen niks als ik aanbel. Ze zeggen dan iets wat ik niet zo leuk vind en ik doe net of ik ze niet hoor en blijf gewoon staan. Ze kijken me dan vreemd aan. Dan begin ik met gebarentaal. Weliswaar met één hand, want in de andere hand heb ik mijn overvolle bus vast. En ja hoor, daar komt wederom de portemonnee. Ook dove mensen zijn blijkbaar zielig genoeg. Zodra het geld erin zit bedank ik ze vriendelijk en rammel ik luid met de bus. ‘Die zit al aardig vol he zo te horen’, zeg ik dan.  

Mensen trappen overal in en zijn eigenlijk super dom. Ze drinken zelfs melk. Melk is borstvoeding voor kalfjes. Net als dat onze moedermelk bestemd is voor onze kinderen. Ik ga toch ook geen moedermelk afkolven voor vrienden en familie? Gadverdamme. Melk is zogenaamd goed voor elk. Mensen geloven echt alles. Ze geloven ook dat biologisch vlees echt verschil maakt. Die dieren hebben namelijk een geweldig leven gehad en zijn gewoon letterlijk doodgeknuffeld. Wel koeien, varkens en kippen eten, maar geen honden en katten. Doe niet zo flauw en neem dan een voorbeeld aan Chinezen, die eten tenminste alles. Nog net niet elkaar, alhoewel het wel vreemd is dat er elke week andere Chinezen in de afhaaltoko’s werken. Ook vraag ik me af wat er met de ongewenste Chinese babymeisjes gebeurt. Ik denk dat het Chinese kwartje valt… 

Ik ga toch ook geen moedermelk afkolven voor vrienden en familie? Gadverdamme.

Maargoed, Chinezen zijn dus blijkbaar een beetje haatdragend. Ik ben dat ook. Naar mensen die dieren eten, producten van dieren gebruiken en niet van dieren houden. Deze week ga ik trouwens niet weer doen alsof ik doof of slechtziend ben als iemand niks wil geven. Na een paar jaar wordt het tijd voor iets anders. Nee, ik ga ze ook niet levend villen, vergassen, versnipperen, of de hersens inslaan, zoals ze bij dieren doen. Al zou ik dat wel willen. Ik ben bang dat ik in de gevangenis geen vegan voedsel kan krijgen. 

Ik denk dat ik gewoon vriendelijk blijf lachen en later een huurmoordenaar op ze afstuur. Weliswaar betaald met het collectegeld, want zelf heb ik even niets meer. Dat zit namelijk allemaal in mijn nieuwe opleiding. Oja, en in de collectebus. Wat erop neerkomt dat ik het toch deels zelf heb betaald. Wel neem ik mijn hond weer mee, dit keer met een nieuw jasje en nieuwe tekst: ‘made in China’. Het jasje dan, niet mijn hond. Die is Grieks.               

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s