Fitfluencer

yoga-1842292_1920.jpg

Door: Peggy van der Auwera

Mijn lijfblad zal het nooit worden, de Flair. Ik behoor gelukkig niet (meer) tot de doelgroep. En ik dicht een magazine geen eigenschappen toe als ‘een gezellige en onmisbare vriendin’. Toch snuister ik af en toe rond op het virtuele variantje, bijvoorbeeld om mijn woordenschat uit te breiden. Vandaag stootte ik op ‘fitfluencer’.

Ik moest het twee keer lezen voor ik me er iets kon bij voorstellen. Ik probeerde het ook hardop te zeggen, maar dat viel nog niet mee. Fitfluencer, fitfluencer, fitfluencer: het is een beetje zoals fluiten op een grasspriet.

Maar bon, de fitfluencer dus: een afgetrainde poseur die mensen aanspoort om fit en gezond door het leven te gaan. De fitfluencer post foto’s van yoga- of pilatesstandjes, veelal vergezeld van motiverende kreten zoals ‘a girl with abs is a girl with will power’, ‘pain is only temporary, but victory is forever’. Op de achtergrond prijkt doorgaans een kom sla of een gifgroene smoothie. En de sponsorlogo’s flitsen subtiel voorbij.

De fitfluencer dus: een afgetrainde poseur die mensen aanspoort om fit en gezond door het leven te gaan.

Nu ben ik zelf niet vies van sla en sapjes, en pilates is mij niet vreemd. Maar als ik mijn yogamatje (vol honden- en kattenhaar) uitstal, is de glamour toch ver zoek. Ik doe mijn ding in een aftandse jogging of pyjama. Mijn dierlijke huisgenoten geven namelijk geen fuck om flatterende outfits. Ondertussen kijk ik naar series op Netflix in plaats van selfies te nemen. Ik koester namelijk niet de ambitie om een fitfluencer te worden. Uiteindelijk is dat pure egotripperij: die mensen geven geen fitfluencerfluit om jouw gezondheid. Waar het om draait: zelfbevestiging, volgers, sponsors, centen.

Niettemin, ik ben vandaag alweer een woord rijker dankzij Flair.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s