De nieuwste geldhark van de ING: buitenlandtoeslag

Door: Fons van den Brink

Woon je buiten Nederland en heb je een ING rekening in Nederland dan ga je vanaf oktober 1 euro per maand meer betalen dan een binnenlandse rekeninghouder. In een bericht van de ING werd melding gemaakt van het feit dat buitenlandse rekeninghouders vaker gebruik maken van de rekening dan binnenlandse rekeninghouders.

Mevrouw Alexandra Schippers, woordvoerder Centre of Expertise Communicatie & Brand Experience van de ING, geeft in een mailwisseling aan dat de kosten die ING maakt voor een buitenlandse rekeninghouder hoger zijn dan voor een binnenlandse rekeninghouder. 

Geen cijfers

Vanuit concurrentieoverwegingen wil zij geen cijfers geven over het aantal buitenlandse rekeninghouders voor wie dit gaat gelden, evenmin laat zij zich uit over hoeveel hoger die gemiddelde kosten dan wel zijn per rekeninghouder. 

“Er moet intensiever gemonitord worden, kosten voor klantonderzoek in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit zijn toegenomen en de risico’s bij klanten die in het buitenland wonen zijn lastiger te beperken. Het vereist van ons een grotere inspanning om de risico’s goed te beheersen en dat brengt hogere kosten met zich mee.”

Bijzonder dus! Risico’s zijn lastiger te beperken, maar om ze goed te beheersen hebben we toch meer geld nodig. Daar is toch geen chocola van te maken?

De Rabobank overweegt niet om een buitenlandtoeslag te gaan heffen. Blijkbaar vereist het bij die bank geen grotere inspanning om buitenlandse rekeninghouders te monitoren. 

ING discrimineert en beschuldigt

Naar mijn mening discrimineert de ING op deze wijze buitenlandse rekeninghouders en beschuldigt deze bank de groep buitenlandse rekeninghouders ook nog eens van meer economische criminaliteit dan binnenlandse rekeninghouders.

De kassa rinkelt met 4,6 miljoen euro

De ING heeft 6,7 miljoen gebruikers met Internetbankieren. Er wonen 1 miljoen Nederlanders in het buitenland. Dat is 5,74 % van de 17,4 miljoen Nederlanders op dit moment. Doorgerekend naar de 6,7 miljoen gebruikers van de ING zijn er mogelijk 384.580 buitenlandse rekeninghouders die elk 12 euro per jaar meer moeten gaan betalen, en dat levert de ING dan weer meer dan 4,6 miljoen per jaar op. Kassa dus. 

Europese wetgeving

Vraag blijft overigens of de buitenlandtoeslag stand zal houden in het kader van de Europese wetgeving (verordening 924/2009/EG), mede omdat de ING aangeeft dat de buitenlandtoeslag ook is gebaseerd op het gemiddeld gebruik van de betaalrekening (dat zou meer zijn dan van een binnenlandse rekeninghouder) en naar mijn mening mag dat niet.

Fons van den Brink,
ING rekeninghouder in Portugal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s