Dom, dommer, domste polonaise

Door: Hugo Schuitemaker

Een aartsengel moet het worden, geen gewone engel. In ieder geval met goddelijke mannelijke of vrouwelijke energie. Niet om Greta Tunberg te promoveren tot gezant van God. Nee, het kaliber zware aartsengel en boodschapper van God is broodnodig om Greta en haar hordes devoot volgende scholieren, te begeleiden naar een meer realistische kijk op de wereld.

Een heel leger aartsengelen zal verder ook nodig zijn om de rest van die visieloze, Nederlandse klimaat lammeren te begeleiden: Extinction Rebellion, Just Stop Oil, Milieudefensie, Greenpeace, Code Rood en ga zo maar door. Je hebt ze al rellend, in alle soorten en maten.

Greta dus als opperpriesteres van ‘Fridays for Future’, die iedere vrijdag een andere gedaante aanneemt. Zij gaat scholieren en studenten voor met lekker recalcitrant spijbelen op die dag. Goddank, maar een dag in de week aandachtgeil; ‘How dare you’s’ in gezichten spugend.

Als het huis in brand staat, dan saboteren klimaatactivisten in polonaise de brandkraan. Logisch. Handen vastplakken aan het asfalt op de A12 bij Den Haag of aan kunstwerken. De Fietsblokkade Afsluitdijk, Schiphol en Eindhoven Airport ontregelen, voetafdruktesten en zwarte verf op de trappen van het Vaticaan. Hun antwoord op een veranderend klimaat is maximale schade toebrengen aan economieën en cultureel erfgoed.

Tja, recente CBS-cijfers laten nog steeds hetzelfde zien: Ondanks alle politieke inspanningen, maakt Groene energie maar 33% (2021) uit van de totale jaarlijkse Nederlandse energiebehoefte. En daar leveren de GroenLinks Biomassa centrales ook nog eens de helft van: dat betekent dus gereguleerde boskap en een CO2 uitstoot hoger dan die van aardgas. Begrijpt u het nog?

Nog schokkender is, dat als we heel Nederland en de Noordzee vullen met zonnepanelen en windmolens, dat dan nóg niet aan de huidige Nederlandse energievraag wordt voldaan. Laat staan in de nabije toekomst, met de stijgende energiebehoefte. En dat fossiele brandstoffen vanaf 2025 in de transportsector ook nog eens gefaseerd moet worden vervangen door groene stroom? En de opkomende economieën in Azië en Latijns Amerika, die hetzelfde welvaartsniveau willen als wij in de Westerse wereld? Waar moet die fossiele brandstof dan vandaan komen? Gaat de Westerse wereld die voor ze inleveren? Schaffen we onze verwarming af? Halveren we solidair onze sociale zekerheden? Zonder slag of stoot onze Yoga lessen laten wegsaneren?

Hoe hard we ook met onze voeten boos op de grond stampen, we zitten dus bijna zeker nog vele decennia lang aan fossiele brandstoffen vastgeplakt. Geschikte groene alternatieven zijn er botweg nog niet om nu al aan onze energie vraag te voldoen. Wat in godsnaam helpt het dan om nu al te eisen direct minder fossiele brandstoffen te gebruiken? Bizar.

Kunnen al Greta’s scholieren en studenten, in een maatschappij waar cum laude ook al niet meer mag, hun jonge hersenen niet beter pijnigen voor technologische klimaatoplossingen? Zoals voor de opslag van groene stroom, borium kerncentrales, waterstof opslag- en transport, getijde energie en wat er nog meer aan ontwikkeling broodnodig is. Verplicht ze om met hun oplossingen, iedere vrijdag te demonstreren, om versnelde technologische ontwikkeling daarvan te eisen en af te dwingen. De dag waarop is dan eigenlijk om het even, ook waar ze zich aan vastplakken.

Aandacht vragen voor klimaatverandering is zo passé. Aandacht eisen voor technologische oplossingen is wat de aarde nú nodig heeft. Doen ze dat niet, dan plakken klimaatactivisten zich, als ze hoog bejaard zijn, nog steeds tevergeefs aan het asfalt vast. Een soort Heintje Davids syndroom.

Wat wordt het: ‘Dare you’ of dommig doorgaan met zinloze klimaat polonaises?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s