Slechte stoelgang

Door: Jan Dalm

Misschien kunt u zich het drama in Oss nog herinneren met de ‘Stint.’ Dat treinongeluk waarbij een aantal kinderen om het leven zijn gekomen en waarbij de Stint vrijwel direct werd aangemerkt als een slecht product. Het heeft te maken gehad met het hendel dat eruit zag als een handrem.

Dat was namelijk geen handrem, maar het hendel om de Stint met een knijpbeweging in gang te zetten. Vermoedelijk heeft de stintbestuurder in een reflex dit hendel ingeknepen toen de trein aan kwam stormen in een poging te remmen, een beweging die je op de fiets zeker moet doen, maar dus niet op de Stint; dan maak je juist snelheid. Juist door het hendel los te laten remt deze af.

De Stint werd direct verboden en hoe dom was de ontwerper toch geweest om dit systeem te bedenken, het was vragen om ongelukken. Toen dacht ik al, een scootmobiel werkt niet anders… U weet wel zo’n elektrische stoel op wielen waar voornamelijk ouderen en gehandicapten zich in voortbewegen.

Ik weet dat toevallig, niet omdat ik me ook voortbeweeg in zo’n ding, maar omdat ik ooit vaardigheidstrainingen heb gegeven op die apparaten. Toen heb ik me ook al verbaasd over dit systeem, maar het heeft als reden dat als iemand onwel wordt en het hendel loslaat, de stoel afremt en stopt.

De ongelukjes waren tijdens zo’n training niet van de lucht. Wij bouwden schuurtjes van kartonnen dozen waar ze dan in en uit moesten rijden, voor- en achteruit. We simuleerden een supermarkt met allerlei obstakels (ook met kartonnen dozen) waar ze dan omheen moesten manoeuvreren, en we liepen daar zelf als klanten met veiligheidsschoenen en scheenbeschermers.

Sommige bestuurders kwamen met een noodgang de supermarkt in. Iets wat ik in werkelijkheid ook al eens had meegemaakt. Er was aan het eind van de training geen doos of scheenbeschermer meer die we nog een keer konden gebruiken.

Eén trainingsdag was vaak niet voldoende om de gang van de stoel onder controle te krijgen. Als ze wilden vertragen en de hendel inknepen, gingen ze dus nog harder. En als de scootchauffeurs dachten dat ze het eindelijk onder de knie hadden, maakten we een wip voor ze waar ze langzaam, en tot aan het midden, op moesten rijden om die dan vervolgens in balans te houden.

Als we erop uit waren geweest om nog wat ruimte vrij te maken in de ouderenzorg, dan hadden we simpelweg de wip met een meter moeten verhogen.

Als hier nog eens een keer een treinongeluk van komt, en dan met meerdere ouderen, zal ook dat ding zeker afgekeurd en verboden worden. Dan zal blijken dat ook ouderen al jaren bloot zijn gesteld aan een slechte stoelgang.

De grap dat de meesten dat toch al hebben, laat ik hier maar even achterwege…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s