Stikstofwoensdag

Door: Peter Tesselaar

De meeste columnlezers zullen deze titel wel herkennen, aangezien een van ’s lands bekendste columnisten in de NRC zijn stukjes vaak op deze manier begint. Het recept voor zijn column is herkenbaar. Men leest een week lang het BN-getwitter, men volgt het nationale en internationale nieuws en de actualiteitenprogramma’s, men kijkt naar de talkshows en voegt daar een bij voorkeur spitsvondige eigen mening aan toe. Vervolgens maakt men hier en daar wat humoristische verbindingen tussen de diverse onderwerpen en serveert dit in de krant van zaterdag. Zie daar, een nieuwe column is geboren.

De stikstofwoensdag dus. Volgend op de rampdinsdag, toen er midden in de nacht een goederentrein op een werkvoertuig botste en ten gevolge daarvan er weer een Intercity ontspoorde.

Het hele circus kwam in actie; de Onderzoeksraad voor Veiligheid voorop en ’s avonds was iedereen die er toe deed wel te zien in een of ander praat- of actualiteitenprogramma. Ook te zien was het live
verslag van een inzittende van de personentrein, die met de camera aan door de trein struinde.

Hulpverlening in 2023. Ondanks al het leed moest ik toch zacht grinniken toen er ergens een ooggetuige aan het woord kwam. Het eerste wat zij vertelde was dat zij lag te slapen toen zij een enorme knal hoorde. Ik stel voor dat we dit soort ‘ooggetuigen’ voortaan maar achterwege laten.

Een andere klap vond plaats in New York, waar een ex-president de gemoederen trachtte te verhitten door het slachtoffer van een heksenjacht uit te hangen. Een heksenjacht op een man die het woord controversieel nieuwe inhoud heeft gegeven. Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden, inderdaad op ieder gebied.

Op ons eigen gebied slaat trouwens nogal wat stikstof neer, tenminste, dat zeggen de deskundigen. Persoonlijk zie of ruik ik er niets van, maar dat de natuur in z’n geheel er anders aan toe is dan pakweg 30 jaar geleden kan zelfs ik zien, hoewel ik er zeker van ben dat die natuur niet alleen te lijden heeft onder die vermaledijde stikstof. Dat stikstofdebat op woensdag was de kapstok waaraan alle andere crises werden opgehangen. Van de oorlog in Oekraïne via de wachtlijsten in de zorg naar de asielzoekers. En van Corona naar huilende boeren aan de keukentafel.

Bijzonder om te zien dat de minister-president en de andere bewindslieden tijdens het debat ogenschijnlijk ongeïnteresseerd andere dingen aan het doen waren op hun telefoon. Een actieve luisterhouding was het in ieder geval niet en dat verklaart nu ook de kreet ‘ik heb er geen actieve herinnering aan.’

Het gaat er trouwens ook heet aan toe bij de politie. Als zelfs een korpschef zegt dat racisme bij de
politie structureel is, dan betekent dat nogal wat. Dan is het dus zo. De aanleiding werd geleverd
door 6 dienders die enkele filmpjes met racistisch commentaar postten op de sociale media. Ik schat
in dat zij dit proberen te vergoelijken door te zeggen dat zij onder invloed verkeerden. Zou voor het
eerst zijn dat de politie dat argument zélf gebruikt als excuus voor iets wat er is misgegaan.

Mis ging het trouwens ook weer eens op het voetbalveld tijdens de klassieker Feijenoord – Ajax. Het woord klassieker associeer ik trouwens niet meteen met rellen en opgefokt gedrag van spelers en publiek, maar er werd wel weer eens voetbalgeschiedenis geschreven toen tijdens deze ‘klassieker’ een
speler werd getroffen door een aansteker. U raadt het al, een wegwerpaansteker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s