Bacteriële TV

Door: Hugo Schuitemaker

Er waart een nieuw virus rond op de vaderlandse tv; de woon en klusprogramma’s. Het is als vreemdgaan in je eigen woning. De Perfecte Verbouwing, Verbouwen, De grote huisverbouwing, De HuizenFixers, Eigen Huis&Tuin, De Verbouwing, de grote verbouwing Australië, VTWonen verbouwen of verhuizen, De grote tuinverbouwing, SOS de Verbouwers, Je huis op orde, Verkopen of Verbouwen, Love It or List It, Flip or Flop. Ongetwijfeld ben ik er een aantal vergeten. Maar ik moest stoppen, ontwenningsverschijnselen.

Het ergste is Help mijn man is Klusser, de favoriet van mijn vrouw. Dit heeft een eerder niet bewust probleem bij haar wakker gemaakt: een stil verwijt dat zij bijna als verminkt door het leven moet gaan, omdat ik als klusser hopeloos ben mislukt.

Het concept van de programma’s is eenvoudig: zoek een onnozele BN’er, of erger een van onze zogenaamde sterren, wat dat ook moge betekenen. Laat die dan als een verdwaalde nomade in jouw woning rondlopen en al brabbelend, samen met een stylist als goeroe, jouw huis of interieur opnieuw aanpakken. Altijd met een holistisch gesprek in de diepte, om de wensen van het – ook daarover tot op het bot verdeelde – paar door te nemen. Op professionele wijze wordt vastgesteld dat er sprake is van gebrek aan energie en cohesie in de woning. De kwakzalvers. Het paar kijkt dan meestal verslagen, alsof zij zojuist een lang verwachte terminale diagnose te horen hebben gekregen.

Hij wil industrieel en strak, de tv als centrale plek met een comfortabele bank. Zij wil romantisch, warme kleuren, veel persoonlijke herinneringen en vooral niet wat hij wil. Koortsachtig worden er mood boards met noest plak- en knipwerk opgesteld. De stylist werpt daar dan meestal niet meer dan een korte blik op, gevolgd door een raadselachtig “Ja, ik snap het”. Afgevinkt. Schiet mij maar lek.

Stilletjes hoop ik dan dat dit virus programma format genadeloos zijn weg vindt naar bestaande tv programma’s. Bijvoorbeeld Spoorloos. Dan kan er ook geklust worden bij een adoptie centrum in Latijns-Amerika. Of ESPN Eredivisie, waar de miljoenen kostende spelers op de reservebank de muren van een bijstandsmoeder komen stuccen en sauzen. Of Buitenhof, waar politici die niet aan het woord zijn, tiny houses moeten bouwen. Die moeten zij dan weer afbreken als achteraf mocht blijken dat zij niet hebben begrepen wat duurzaam is.

Ik beloof je. Ik ga kijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s