Inbraakbeveiliging

Door: Peter Tesselaar

Iedereen sluit ‘s avonds toch de deuren van de woning af? Ik in ieder geval wel, want ik wil niet dat een inbreker toevallig mijn stulpje als werkterrein uitkiest om eens te zien of er wat te halen valt.
Nu valt dat bij mij thuis nogal tegen, contant geld is iets van het vorige decennium en helaas, ook juwelen hadden en hebben we niet binnen onze familie. Mijn meest waardevolle ligt ’s nachts naast mij en ik denk dat zij mij wel even aanstoot als er iemand naast ons bed staat.

Maar dan het bedrijf dat te pas en te onpas de lezers, kijkers en luisteraars benadert met hilarische reclames. Hilarisch? Jazeker, want serieus kun je ze toch niet noemen? Het ene stel, op bezoek bij een ander stel, spreekt over het veilige gevoel dat zij hebben nu zij een alarminstallatie hebben laten aanleggen en prompt vindt het andere stel dat zij dat ook moeten doen. Je weet maar nooit.

In een ander geval hoort een vrouw van een inbraak bij bekenden en bekent op gedragen toon, niet meer te kunnen slapen vanwege het onveiligheidsgevoel. En net als je denkt dat het niet erger kan, zie je een kind alleen in de huiskamer spelen, terwijl een onguur type om het huis sluipt. Een onheilspellend muziekje eronder zorgt, zeker bij hen die daar gevoelig voor zijn, voor de overweging om met dat beveiligingsbedrijf in zee te gaan. Met een alarminstallatie van dit bedrijf wordt alles opgelost en klinken er weer violen binnen een veilige omgeving.

En wat denk je dat er gebeurt als je zo’n alarminstallatie hebt aangeschaft? Je bent in ieder geval een hoop geld kwijt voor advies, installatie en abonnement. Als ik zo de reviews lees, dan loopt dat aardig in de papieren. Het beveiligingsbedrijf belooft ook dat zij de melding onmiddellijk melden bij de
politie, maar de praktijk leert dat er eerst een particuliere beveiliger op af wordt gestuurd. Pas als deze ziet dat er iets niet in de haak is, zal de politie in actie komen.

In actie betekent in dit geval dat de politie al dan niet prioriteit geeft aan zo’n inbraakmelding. Vreemd? Nee hoor, de politie moet prioriteren omdat er nu eenmaal ’s nachts minder politiemensen op straat zijn. Denk dus niet dat de politie op iedere melding binnen de kortste keren bij je op de stoep staat. Daar gaat in veel gevallen meer dan 15 minuten overheen. In die tijd is de inbreker al lang verdwenen.

Dat beveiligingsbedrijf springt met hun reclamecampagne handig in op het veiligheidsgevoel van mensen, sterker nog, zij wakkeren het onveiligheidsgevoel aan. Natuurlijk gaat er een preventieve werking vanuit als zo’n alarminstallatie zichtbaar aanwezig is. Maar als je de kostprijs daarvan gebruikt om te voorkómen dat er wordt ingebroken, ben je met goed hang- en sluitwerk niet alleen goedkoper uit, maar voorkom je ook dat een inbreker al binnen is als het alarm afgaat. Juist dat laatste is het schrikbeeld van veel mensen.

Op naar de bouwmarkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s