Als ik een God was

Door: Jan Dalm

Volgens de definitie van Wikipedia is een God (of Godin) een hypothetisch bovennatuurlijke entiteit die door gelovigen als een machtig bovenmenselijk wezen wordt aanbeden en verantwoordelijk wordt geacht voor de werkelijkheid. Maar er zijn binnen de verschillende culturen nog al wat godsbegrippen. Ik ga ze hier niet allemaal uit de doeken doen, dat moet u zelf maar eens uitzoeken. Maar pas op, het is een doolhof… en je wordt er niet veel wijzer van.

Toen ik laatst in mijn blote kont een beetje voor de spiegel stond te pronken, zei mijn vrouw dat ze het maar getroffen had met een man met van die goddelijke lijnen. Haar tekst was echter niet in overeenstemming met het smalende lachje dat volgde. Ergo, ik moet mij niet verbeelden iets goddelijks in mij mee te dragen. En toch denk ik wel eens, was het maar zo…

Als ik een God was, zou ik wel wat duidelijker zijn en wat meer orde eisen. Aanbidding, zang of lovende woorden zou niet hoeven, maar wel een beetje knappe omgang met elkaar. Criminaliteit, liegen, bedriegen, misbruik, uitbuiting, discriminatie en agressie zou ik bestraffen. ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt doet gij dat ook een ander niet.’ Deze Bijbelse spreuk (Lucas 6:31) zou ik handhaven. Hoe? Met obstipatie of zo en dan de druk langzaam op laten lopen totdat het weer goed gemaakt is.

Rijkdom zou ik verbieden, zeker als dat over de ruggen gaat van anderen. Jezelf opblazen met status en macht door oorlog of angstzaaierij zou ik ook niet toestaan. Ik moet nog wel even bedenken hoe ik dat ga aanpakken, het is namelijk nogal een weerbarstige eigenschap van de mens, maar daar kom ik wel uit.
Aardbevingen, overstromingen en orkanen zou ik afschaffen, geeft me veel te veel rommel.

Enge of levensbedreigende ziektes zou ik niet nodig vinden en niemand gaat dus meer dood; ja in de nacht nadat je 90 bent geworden, gewoon in je slaap en zonder teveel gedoe. Ook gaat iedereen op zijn 65ste jaar met pensioen, of je nu in Frankrijk woont of niet, en je mag daar dus nog 25 jaar in volle gezondheid van genieten. De problemen in de ouderenzorg, het gezeur over het tekort aan personeel of de jaarlijkse verhoging van de ziektekostenverzekering zijn daarmee ook opgelost. Het personeel dat daardoor overblijft kan dan mooi de horeca in, ik kan geen café langslopen of ze vragen er naar collega’s.

En dan nog voor iedereen een eigen woning tegen een redelijke prijs en een aanvaardbare hypotheekrente die aftrekbaar blijft voor de belasting. Voor iedereen gratis openbaar vervoer en altijd voldoende blauw op straat, niet voor het veiligheidsgevoel want dat is niet meer nodig, maar om anderen -waar nodig- op weg te helpen. Nooit meer ongelukken, en op de snelweg een minimale snelheid van 130 km/u, dan schiet het tenminste een beetje op. En oja, ook geen files meer natuurlijk.

Ik zou ook een geboortebeperking invoeren en een zwangerschap alleen toestaan als er iemand is overleden. Out the last one first, 8 miljard mensen vind ik wel genoeg.

De stikstofproblematiek zou ik handhaven, al is het alleen maar om toch nog wat te zeuren achter te laten, dat doen mensen nu eenmaal graag en het kan uiteindelijk niet zo heel veel kwaad. Overigens moet ik ook wel lachen om al dat geneuzel.

Maar goed, goddelijke eigenschappen zijn mij vooralsnog niet toebedeeld. Maar je weet nooit, misschien dat deze column ook de wolken wel bereikt en dat ze daar dan denken, ach waarom niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s