Hoezo, Nederland?

Door: Steven Clarysse

Hoezo, ik emigreer naar Nederland?
Het angstzweet brak me uit bij de gedachte dat het niet zomaar een idee meer was. Het was al een feit, voor het een idee werd. Na 10 jaar in België te hebben gewoond waren de signalen duidelijk.
Maar ik had het niet zien aankomen. Ze wilde terug naar Nederland.

Verslagen, leeg en moedeloos. Als een ietwat mollige toerist die na een lange dag zweten verdwaasd neerploft in de stoel van zijn hotel en beseft dat het allemaal wat veel is geweest. Zoiets. Alleen ben ik niet mollig, ben ik geen toerist en was het maart… Maar dat het veel was, was duidelijk.

Ik ga sterven in Nederland, flitste het door mijn hoofd. Vaarwel België. Ik vertrek.

Al een half jaar later ontwaakte ik met mijn gezin in Noord-Holland en begonnen we meteen met integreren. Dat lukte als bij wonder eigenlijk heel goed.

Mijn vrouw hervatte het leven dat ze 10 jaar eerder achterliet. Mijn kinderen ontwikkelden een soort van overgangstaaltje, waarin “de zachte g” al snel plaats maakte voor de harde versie.

En ik… Ik dronk sloten koffie op het werk, at taart bij elke gelegenheid, probeerde te begrijpen waarom de Nederlander vuurwerk afsteekt en prakte mijn eten zoals het van mij verwacht werd. En dat allemaal onder het goedkeurend oog van alle voorbijgangers, want rolluiken of gordijnen, daar
deden we ook niet meer aan.

Ik begon zelfs een mening te krijgen over dingen die me totaal niet aangingen én ik deelde ze ook gretig.

Daarom liet ik mijn standaard email handtekening aanpassen naar:
Ik dacht, ik zeg het maar,
Je doet er mee wat je zelf wil
Met vriendelijke groet,
Steven Clarysse

Het is inmiddels een hobby geworden om de verschillen tussen de Belg en de Nederlander te ontdekken vanuit het hol van de leeuw en daar vaak over te schrijven. En laat het nu net de Nederlanders zijn die heerlijk om kunnen met de spiegel die ik hen voor houd.

Meer dan 10 jaar geleden ben ik van een Nederlandse vrouw gaan houden. Nu ik in Nederland woon, is er vast nog veel meer om van te gaan houden.

Ach ja, Nederland, ik ben hier best graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s