Slechte seks

Door: Hugo Schuitemaker

Na de verkiezingsuitslag Provinciale Staten 2023 is CDA-lid Madeleine van Toorenburg op tv bij WNL Op Zondag. Zij mag daar wat zeggen over de vrije koersval van de behaalde CDA zetels. Een decimering na drie kabinetten Rutte. Nou ja, bijna dan.

‘We gaan het in de provincies gewoon niet doen,’ zegt zij opeens met die obstinate bril. Werkelijk? Wat dan niet precies? Dat zou dan toch betekenen dat hopman Hoekstra er voor het eerst een duidelijke visie op nahoudt? Vluchtig brengt zij Pieter Omtzigt ter sprake. Wat haar betreft, had hij nooit de partij moeten verlaten. Grootmoedig zegt zij dat hij zeker welkom is om terug te komen. Uiteraard gaat het er niet om dat het CDA hem nu, als enige grote stemmenkanon, broodnodig heeft. Nee hoor, het gaat erom dat ‘Pieter gewoon een heel fijne collega was.’ Juist ja.

‘Wat zou Pieter daar zelf van vinden?’ mijmer ik. Zeker als hij op de verkiezingsavond het zure ongeschoren gezicht van Wopke op tv ziet met naast hem, bijna op navelhoogte, de kleine partijvoorzitter Hans Huibers. Waarom oogt het als goedkoop, inhoudsloos variété? Het zijn diezelfde mensen die Omtzigt schaamteloos hebben verlakt, om het partijleiderschap en om ‘elders buiten de partij’ dan. De onbegrepen CDA slogan ‘We gaan knallen’ is die avond al veranderd in ‘We moeten in Den Haag weer luisteren naar de kiezer.’ Het blijft allemaal schimmig. Gebiologeerd staar ik naar het kreukelige overhemd van Wopke. Je krijgt er geen harde van.

D66 verliest twee zetels vergeleken met de verkiezingen Provinciale Staten 2019. Maar nu met de Messias Sigrid Kaag aan het roer. Op tv maakt zij weer hypnotiserende, traag zalvende gebaren met haar handen. Net twee cobra’s dansend voor een slangenbezweerder. Een knap verkiezingsresultaat lispelt zij. Een beperkt verlies. In ieder geval is van haar magie bij de TK verkiezingen 2022 alle glans verdwenen. Gelooft u nog dat zij de eerste vrouwelijke premier wordt van Nederland?

De media struikelt over de eigen benen om de niet verwachtte mega BBB stemmenwinst te duiden. Vol dedain wordt geschreven: BBB dankt hun winst vooral aan de oudere kiezer, de rechtse populisten, de klimaatontkenners, de proteststemmers. Het zal ze net als destijds de LPF vergaan. ‘De BBB trekt vooral laagopgeleiden aan’ kopt het NRC. En god betere het, zonder enige onderbouwing. Een kwaliteitskrant die schrijft met een zweem van populisme. Dom? Ipsos onderzoek, gepubliceerd direct na de verkiezingen, wijst uit dat hordes kiesgerechtigden vooral klaar zijn met het wanbestuur van de zittende bewindslieden. Dat is bovenaan de lijst geëindigd, waarop ook klimaat, immigratie en Groningen waren genoemd. De afkeer van die incompetentie zal eerder de electorale verschuiving hebben veroorzaakt. Ook domme mensen voelen feilloos aan wanneer er weer tegen ze wordt gelogen.

Het linkse deel van de pers is, na de verkiezingsuitslagen, als een klein kind in de snoepwinkel dat kijkt alsof het zijn laatste oortje heeft versnoept. Na lang in de rij staan, gaat hun overheerlijke, zoete PvdA GL-D66 suikerspin op het laatste moment aan hun neus voorbij. Wat zij kregen was een ongewilde, voor hun zure BBB zuurstok.

Maar och, Rutte belooft inmiddels verbetering op de grote dossiers na crisisberaad met alle vice premiers. Het voelt als steeds slechtere seks in een kansloos huwelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s