Iets achter de hand houden

Door: Hans Schoevers

Een jaar of dertig geleden reed ik dagelijks op de fiets vanuit Castricum naar mijn werkgever, het Medisch Centrum Alkmaar. Bij slecht weer vluchtte ik naar de bus en steevast ontmoette ik bij de bushalte Bert Geekel, een staffunctionaris die deze busreis dagelijks maakte.

Bert Geekel was bijna vijfenzestig, vond zichzelf heel voornaam en sprak geaffecteerd. Hij liep niet, maar schreed. Negen van de tien keer nam hij in de bus naast mij plaats; of ik wilde of niet. Dat was op zich niet erg, maar Geekel had de hinderlijke gewoonte om op dat moment zijn verbaal volume op ‘max’ te draaien. Zo luisterden alle passagiers zijn bekakte verhalen onverkort mee.

Toen hij vertelde dat hij op bijzondere vakantie ging naar Polen en Duitsland, dreunde hij luidruchtig de lijst van de te bezoeken concentratiekampen op. Toen ik daarop even luid, maar zonder kak, repliceerde met ‘dat wordt een vrolijke reis Bert,’ hoorde ik duidelijk het gegrinnik vanuit alle hoeken.

Geekel ging wekelijks naar de sauna; een groot regionaal instituut waar men gemengd (man/vrouw) van de warme geseling genoot. Ik beging de stommiteit om het onderwerp in de bus aan te snijden. ‘Vanavond weer,’ brulde Geekel voornaam. Er volgde een gedetailleerde beschrijving van de dames uit de sauna. Het werd mij wat precair.

‘Hans, ik weet uit ervaring van iedereen, zelfs als ze aangekleed zijn, hoe ze er bloot uitzien.’ De medereizigers spitsten de oren. Ik dacht aan uitstappen. ‘En in de sauna kijk ik ze recht in hun kut,’ riep Geekel; het drieletterig woord uiterst bekakt (bijna als ‘kat’) uitsprekend. Het is ‘op mijn woord van eer’ waar gebeurd. Ik wist me geen raad. Dit was het schoolvoorbeeld van de ‘vieze man.’
Ik heb Geekel hierna in de bus zoveel mogelijk gemeden door als laatste in te stappen.

Ik moest er na al die jaren aan denken toen ik vorige week in de krant las, dat meer en meer sauna’s hun gasten verplichten om in badpak gekleed het ‘hete hok’ in te gaan. De vraag uit de markt geeft daar aanleiding toe. Of zijn er soms te veel Geekels?

De sauna is in Finland een bad, waarin je je lichaam reinigt; thuis of in een zwembad. Eerst een douche, dan de sauna, dan de douche en dan pas zwemmen. Zo clean als het maar kan. Als je kleding aan hebt, word je er vierkant uitgeschopt. Gekleed in de sauna gaan is namelijk super onhygiënisch en ik vraag mij af wat al die gekke Nederlanders bezielt.

Geekel is inmiddels waarschijnlijk tot de vaderen vergaderd en als hij toch nog ergens tussen hemel en aarde zweeft en aan de sauna terugdenkt, gun hem de lol van de herinnering aan jouw uh… ach je-weet-wel.

Een sauna ga je niet gekleed in. Ben je in deze tijden preuts en bang dat er nog Geekels rondlopen die recht in je genitaliën willen kijken, houd deze zaakjes dan achter de hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s