Luister naar je baas

Door: Katja Bouman

‘Zeg maar vaker nee’, is wat mijn baas zei toen ik maar niet wist op te krabbelen na burn-out klachten. Zeg maar nee tegen onze Online Marketeer. Hij was weliswaar aangenomen om samen met mij het bedrijf op de kaart te zetten, maar beter zei ik nee.

Zeg maar ‘nee’ tegen je directe collega. Natuurlijk was dat onmogelijk, maar doe toch maar. ‘Maar, zeg geen nee tegen mij. Want ik, ik heb je nodig.’ En dat wisten we allebei.

Ik deed er alles aan om hem tevreden te houden. Nee, hij was echt geen tiran. Sterker nog, ik mocht hem graag en ik was bij hem een open boek. Hij zag wat in mij en hij bood me een kans. Toch wisten we allebei dat een werkdag voor mij pas geslaagd was als ik tenminste 1 glimlach op zijn gezicht had getoverd.

Een people’s pleaser noemen ze zo iemand. Als klein meisje al probeerde ik iedereen tevreden te houden. Mijn moeder. Elke werkgever. Elke zielige collega. Elke scharrel die ik niet durfde weg te sturen zonder de woorden ‘ik werk hard aan mezelf nu, maar laten we vrienden blijven’.

Dit leidde ooit tot een verjaardag met de aanwezigheid van: mijn broer, mijn vader, mijn beste vriend die gelukkig homo was, een voormalige scharrel, een collega die een oogje op me had en mijn huidige vriend. Het was enigszins, opmerkelijk.

Wat was ik blij dat mijn meest recent gedumpte datemateriaal had afgezegd. Het zou toch maar eens ongemakkelijk zijn geworden. En mijn vriendinnen, die keken lachend vanaf de zijlijn toe.

Mijn pogingen om vaker nee te zeggen putten me uit. Mijn leven stond in het teken van grenzen bewaken, vechten, vallen en opstaan.

Ik nam ontslag. En omdat ik nou eenmaal niet graag teleurstel zegde ik toe om naast mijn nieuwe baan teksten te blijven schrijven voor mijn voormalige werkgever. Daarmee hoefde ik geen afscheid te nemen en liet ik niemand in de steek. Maar eerst was ik even vrij.

Gedurende twee maanden van bezinning in between jobs begon ik langzaam te aarden. Kwam ik weer bij mijn gevoel. Realiseerde ik me waarom ik ook alweer weg was gegaan. Ik maakte een keuze en stellig zei ik: ‘Nee’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s