Door het ijs gezakt

Door: Peter Tesselaar

Vanuit de trein van Zutphen naar Winterswijk zie ik hem weleens buiten lopen. Vanuit zijn witte boerderijtje naar een van z’n auto’s. Niet onmiddellijk herkenbaar, want de afstand is te groot om zijn gezicht te zien. Maar ik weet dat hij er woont als hij niet in Amsterdam verblijft.

Het is een leuk boerderijtje, hoewel in de media wordt gesproken van een riante woonboerderij, maar dat valt dus wel mee. Het is wel een mooie plek, met een oprijlaan van een paar honderd meter. Je komt dus niet ongezien bij hem thuis. Maar dat wil ik ook helemaal niet.

Het is alleen dat hij nogal in het nieuws is geweest en sindsdien weinig of niets van zich heeft laten horen. Het lijkt erop dat hij het spreekwoord ‘wie geknipt wordt moet stilzitten’ in de praktijk brengt. Financieel heeft deze grootverdiener binnen de publieke omroep zijn schaapjes allang op het droge, dus wat dat betreft hoef je geen medelijden met hem te hebben.

Er is dus een onderzoek gaande naar aanleiding van de klachten die zijn geuit door de slachtoffers. Dat onderzoek lijkt, zoals de vlag er nu bij hangt, uit te draaien op een confronterende conclusie. Woedeaanvallen, vernederingen, het zijn termen die je niet onmiddellijk verwacht bij deze man. Hij wist tenslotte jarenlang vele gevoelige thema’s in zijn dagelijkse talkshow bespreekbaar te maken. Ik kan er niet over meepraten, want ik ben nog nooit bij zo’n situatie aanwezig geweest.

De medewerkers die het aangaat, schijnen, uit angst voor de gevolgen, altijd hun mond te hebben gehouden als zo’n situatie zich voordeed. Maar nu hebben zij gesproken en de kranten staan er vol van. Er werd bloed geroken en de aanval werd ingezet. Hij lijkt nu van zijn voetstuk te zijn gevallen en hangende het onderzoek is hij ‘kaltgestellt’ zoals dat in goed Duits heet.

In het afgelopen jaar zijn er binnen het ‘bekende Nederlander’ bestand wel meer kaarten uit de bak gevallen en ook hij gaat er nu achter komen, dat hij, nog vóórdat het resultaat van het onafhankelijk onderzoek bekend wordt gemaakt, gedegradeerd wordt tot ‘persona non grata’.

Het zal er uiteindelijk wel op uitdraaien dat hij niet meer bij de publieke omroep te zien zal zijn, want geen enkele zender wil zich daar aan branden. Wellicht nog wel bij een commerciële zender, aangezien opportunisme het daar meestal wint van de moraal. Uiteindelijk kunnen we niets anders concluderen dan dat hij de zoveelste persoon is die door het ijs is gezakt. Het zal voor hem nog een heel geworstel worden om uit het wak te kruipen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s