
Door: Wendy Willemsen
Je kunt het bijna niet ontlopen. Op straat, op sociale media, in een tijdschrift en voornamelijk ook op televisie: Regenbogen. Ze zijn tegenwoordig overal en staan voor gelijkheid en diversiteit. Ook op scholen wordt de nodige aandacht hier aan besteed, wat vervolgens weer discussies met zich meebrengt. Sommigen lopen liever met een grote boog om een kleurrijke oversteekplek heen of durven niet van een regenboog-trap. Waarom?
Iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn en ook met wie. Overal waar je kijkt zie je romantische stelletjes en de verschillende seksualiteiten worden steeds vaker geportretteerd op het grote doek.
Mensen kijken grotendeels niet meer vreemd op als er twee meiden of twee jongens gezellig tegenover elkaar zitten in een dateprogramma. Dat ze elkaar een zoen geven op tv is natuurlijk geweldig. Wat fijn dat dit steeds meer geaccepteerd wordt.
Ik kan enorm genieten van zulke programma’s, maar ik krijg toch wel een ongemakkelijk gevoel als ik twee mensen zie zoenen op tv. Dat gesmak erbij; de rillingen lopen al over mijn rug als ik er aan denk. Ik zap dan liever even weg naar RTL 4, maar ja, daar is dan weer een of andere seksscene te zien.
Zucht… ‘Moet dit?’
Waarom is onze maatschappij eigenlijk zo ongelooflijk gericht op seks? Het maakt niet uit of je nu straight bent, homoseksueel, biseksueel of zelfs panseksueel – wat overigens niks te maken heeft met aantrekkingskracht tot een steelpan, én absoluut niet het zelfde is als biseksueel – iedereen kan wel meepraten over hun seksleven. Het levert af en toe diepzinnige gespreken op en brengt de verschillende seksualiteiten wat dichter bij elkaar.
Het blijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn om iemand te vragen naar zijn of haar seksleven. Maar als dan blijkt dat je nog nooit seks hebt gehad voor je 20 ste, is dit ineens raar. Het verliezen van je maagdelijkheid is een super groot ding onder jongeren. Als je nog maagd bent op je 18e , hoor je er niet bij en wordt je preuts genoemd. Waarom in godsnaam?!
Aseksualiteit. Wat is dat eigenlijk?
Anders dan bij andere seksualiteiten ervaren aseksuelen, niet of haast geen seksuele aantrekkingskracht. En op de een of andere manier is dit een seksualiteit die veel rare gezichten en misverstanden oplevert.
“Huh? Geen seks?”
Zo heel af en toe zie je iemand ‘met’ aseksualiteit meedoen met zo’n datingprogramma, en dat levert achteraf de meest afschuwelijke reacties op sociale media op, waardoor ik de hoop in de mensheid steeds meer verlies.
Ik heb nieuws voor al die beter-wetende-Facebook-seksuologen: Nee, het is niet omdat we de ware nog niet hebben ontmoet.
De ene vraag die mij toch het meest irriteert is toch wel: “Maar, als je nog nooit seks hebt gehad, hoe weet je dan dat je aseksueel bent? Misschien moet je het gewoon een keer proberen..’’
Dat is het fucking punt: wij verlangen niet of amper naar seks.
Laat ik deze vraag even vertalen, zodat de boodschap duidelijk wordt: “Hoe weet je dat je geen homo bent, als je als man nog nooit een andere man hebt geneukt? Misschien moet je het gewoon een keer proberen..’’
Of je nu wel of geen maagd bent: het maakt je écht geen ander persoon. Kunnen we ophouden met het hele taboe rondom maagdelijkheid?
De gedachte dat een andere seksualiteit tegen de natuur zou zijn is hopeloos achterhaald: het enige wat tegen de natuur is, is die fucking homofobie.
Wel seks of geen seks, queer of straight, who fucking cares?
Lieve beter-wetende-Facebookers, het lopen over een regenboog maakt je echt niet homoseksueel. Mocht je dit wel zo ervaren, is dat het bewijs dat er nog lang niet genoeg regenbogen zijn. Het gebruiken van een regenboog-trap verandert ook niks aan je seksualiteit. Misschien moet je het gewoon een keer proberen.