Dun smeren

Door: Peter Tesselaar

Deze week ontving ik weer eens een periodieke afrekening van de lokale apotheek. Op zich niets nieuws; zo af en toe heb je wel eens een pilletje of een zalfje nodig en dan moet je er even langs.

‘Mag ik even uw geboortedatum?’ is een standaardvraag, want de apotheker moet natuurlijk wel even checken of ze haar brouwsel aan de juiste persoon verstrekt. Kennelijk is het noemen van de geboortedatum dan voldoende waarborg. Ja, en als je dan jeuk aan je kont hebt dan snapt iedereen echt wel dat je het daarvoor bestemde zalfje niet oraal moet innemen. Toch?

Op de afrekening stond dat de apotheker ruim 6 euro in rekening bracht voor de gesprekskosten die gepaard gaan met het verstrekken van dit zalfje. Ik heb mijn hersens gepijnigd om dit 6 euro gesprek terug te halen. Ik meen inderdaad dat de apotheker heeft gevraagd of ik bekend was met het gebruik van het zalfje en ik heb dat natuurlijk bevestigd. De huisarts had me dat al verteld en ik moest ook vooral de bijsluiter lezen, want daar stond alles op over dit medicijn. Dun smeren! Maar om daar nu 6 euro voor te vragen?

Mijn altijd latent aanwezige rechtsgevoel kwam in opstand. Een telefoontje naar de opper-apotheker bracht helderheid. Sinds enige tijd is het apothekersgilde verplicht om een rekening te sturen waarop alle kosten zijn gespecificeerd, \ waaronder ook de gesprekskosten. Die werden namelijk altijd al berekend maar waren dus tot op heden nooit zichtbaar op de factuur. De daarvoor geldende regels geven de apotheker recht op die gesprekskosten.

Nog even gebeld met de ziektekostenverzekeraar. ‘Ja hoor mijnheer, dat klopt, deze kosten mogen in rekening worden gebracht en neen, wij denken niet dat er in de toekomst klanten zullen zijn die voor de balie gaan staan en zeggen: ‘Geef mij die medicijnen maar gewoon en hou verder je mond dicht.’

Naar mijn mening is dit gewoon een verkapte manier om de apothekers tegemoet te komen, omdat ook zij gedwongen worden om concurrerend te zijn. En ja, dat gaat over de rug van de patiënt, die toch al aan alle kanten wordt geplukt met hoog eigen risico, een dure premie en inperking van medische bijstand. Het duurt niet zo lang meer of we staan ook bij de Trekpleister 6 euro gesprekskosten af te rekenen voor een buisje aspirine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s