De borstelsnor

Door: Peter Tesselaar

En dan zit zo’n voetbaltrainer in de dugout en zegt iets tegen z’n assistent, terwijl hij z’n hand voor de mond houdt. Is het z’n slechte adem? Gisterenavond te lang doorgezakt en nog sterk riekend naar alcoholische versnaperingen? Of zijn z’n voortanden getrokken? Neen, niets van dat alles.

De man zegt iets wat lip lezende mensen niet mogen zien. Want anders krijgt hij daar gedonder mee. Ik geloof dat het begon met een schandaaltje rondom een voetbaltrainer die, duidelijk articulerend, iets naar een speler riep. De deskundigen ontleedden de gesproken woorden en kwamen tot de conclusie dat zijn taalgebruik niet door de beugel kon; de hand voor de mond methode was geboren.

Het trainersgilde paste vervolgens niet het taalgebruik aan, maar men ging voorkomen dat de tv- beelden werden gebruikt om hen te confronteren met datgene wat men langs de lijn uitkraamde.
‘Voetbal is oorlog,’ een uitspraak van Rinus Michels. Hij werd ook wel de generaal genoemd, dus hij kon het weten. Wat hij ermee wilde zeggen was, dat er in het topvoetbal meer nodig is dan alleen fatsoen om te overwinnen. Dus als een trainer zijn spelers van achter zijn hand toeroept dat die uitgedeelde doodschop ‘klasse’ was, dan is dat een bewijs van topsportmentaliteit.

De dood of de gladiolen dus. Deze kwaal is ook besmettelijk; recent zag ik al enkele voetballers na afloop van een wedstrijd met elkaar praten waarbij hun getatoeëerde hand hun mond bedekte. Alsof ze daar staatsgeheimen staan uit te wisselen, terwijl de gemiddelde voetballer over het algemeen voor de camera niet uitblinkt in taalkundige spitsvondigheden.

Dat voetbaltrainers soms de weg kwijt zijn is natuurlijk ook te wijten aan het feit dat zij moeten vertrekken als het elftal niet goed presteert. Hij is dan niet in staat gebleken om de spelers naar een hoger niveau te coachen en loopt dan het risico ontslagen te worden. Om het laatste te voorkomen doet zo’n trainer er van alles aan om zijn team beter te laten spelen. Soms op zalvende wijze, soms ook met de botte bijl en dan wil je ook wel eens verbaal uit de slof schieten. Er zit voor deze coaches niets anders op dan hun snor te laten staan. Een grote borstelsnor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s