Zaadcellen

Door: Jan Dalm

Het aantal zaadcellen in sperma is in minder dan vijftig jaar met 62 procent gedaald, melden Israëlitische onderzoekers. Volgens de wetenschappers gaan alle alarmbellen af over de mannelijke vruchtbaarheid en de mannelijke gezondheid in het algemeen.

Aldus de aanhef van een krantenartikel in diverse kranten. Daar waar dit verder wordt afgeschilderd als een serieus probleem dat het voortbestaan van de mensheid in gevaar brengt, dacht ik: zou er dan toch een hogere macht zijn die eindelijk eens een beetje ingrijpt en denkt ‘8 miljard is wel genoeg…!’

Maar aan de andere kant, waar hebben we het over? Per ejaculatie wordt er ongeveer 3 tot 5 ml sperma uitgespuugd (een theelepeltje), dat normaal gesproken zo rond de 200 miljoen zaadcellen bevat. Als dat 62 procent daalt, houd je er nog zo’n 75 miljoen over, en uiteindelijk is er maar ééntje nodig.
Of de zwemwedstrijd nu met 200 miljoen of met 75 miljoen begint, feit blijft dat je als zaadcel nog steeds nogal wat in je mars moet hebben om van 75 miljoen concurrenten te winnen. Het verbaast mij dan ook dat ik dat ooit heb geflikt, ruim 65 jaar geleden toen het er dus nog 200 miljoen waren. Ik win nooit wat!

Ik heb eens gezocht naar het aantal deelnemers per trekking in de postcodeloterij, dat blijken er gemiddeld zo rond de 3 miljoen te zijn. En ja, ik heb weleens wat gewonnen, maar die echte grote prijs gaat steeds aan mijn neus voorbij. Onbegrijpelijk, terwijl de winkans zoveel groter is. Nu is het natuurlijk wel zo dat er bij de postcodeloterij geen fysieke of tactische vaardigheden zijn vereist, je moet eigenlijk alleen maar een beetje geluk hebben.

Enfin, met deze wetenschap overweeg ik aan wedstrijdzwemmen te gaan doen; als ik destijds goed genoeg was om ongetraind van 200 miljoen deelnemers te kunnen winnen moet daar wel het grote geld liggen. Ik ben eigenlijk helemaal geen goede zwemmer, ik verdrink niet, maar daar is alles mee gezegd en het ziet er niet uit. Laatst werd ik nog door een badmeester gered, omdat hij dacht dat ik in nood was.

Trainen hoeft niet denk ik, heb ik toen ook niet gedaan en die tactische vaardigheid zal nog wel ergens zijn blijven hangen. Trouwens, als je zo hard kunt zwemmen dat je iedereen ver voor blijft, is tactiek helemaal niet nodig.

Nog even, dan zwem ik in het geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s