LHBTIQ + Canariepiet

Door: Jan Dalm

Welkom Sint, fijn dat u er weer bent en dat u ons nog allemaal kent. Maar laten we even eerlijk zijn, is een bezoek aan ons landje nog wel zo fijn? Want, om maar direct met de deur in huis te vallen, we zitten hier toch wel steeds uw feest te vergallen. En we gaan maar door en door, het zal u niet zijn ontgaan. Het zijn nog steeds de problemen met die zwarte Pietenbaan. Alles is inmiddels gekend, niets is begrepen, maar de messen zijn ook dit jaar weer geslepen.

Weet u Sint, het herinnert mensen aan een koloniaal verleden. Daarin dwong men zwarte mensen met gewelddadigheden, om allerlei rotklusjes te doen. En daar wringt ‘m nou net de schoen. Het was de tijd van de slavernij, ze waren de producten van een makelaardij. Werden verhandeld voor een paar duiten en gingen zich aan wreedheden te buiten. En daarom beste Sint, is het dat men het lastig vindt. Dat er iets aan moet worden gedaan, dat u met zwarte Piet niet meer door kan gaan.

Maar anderen vinden dat er een traditie kapot wordt gemaakt, dat onze cultuur in het hart wordt geraakt. Dat daarom zwarte Piet moet blijven en dat ze dat met alle geweld door moeten drijven. Zwarte Piet mag hen niet door de neus worden geboord en van concessies hebben ze nog nooit gehoord.

Nou…. en dat is dus het probleem, of eigenlijk een impasse. En daar rijmt niets op… Ja ‘sociale klasse.’ Maar dat zal, naar alle schijn, toch wel toeval zijn? Ja Sint, de Nederlandse tenen groeien. We zijn bang om ons nog ergens mee te bemoeien. Dus ik ga hier niet zeggen wie het zijn, de kans op vergelding namelijk, is niet zo klein. En ik heb geen olifantenhuid, dus u begrijpt, ik kijk wel uit..!!..

Maar Sint, even…. gewoon nu even onder elkaar, gewoon even als een soort van vriendengebaar. Ik denk u namelijk te kunnen helpen om de Pietenpijn een beetje te kunnen stelpen. U stuurde mij laatst toch een verhuiskaart, nou die is een halve wereld waard. Een Canarisch eiland is het nu toch? ‘La Aldea de San Nicolás,’ Gran Canaria toch nog..?

Nou dan ligt de oplossing voor de hand, schuif zwarte Piet maar aan de kant. Ze hebben daar toch Canariepieten, als we die nu eens van kleur laten verschieten. Niet zwart maar geel, zoals Canariepieten zijn. En uw komst is weer als pepergeur en maneschijn.

En als ze vragen waar is zwarte Piet? Zeg dan: ‘die zijn er op de Canarische Eilanden niet.’ Zeg dan: ‘daar hebben ze een ander menselijk geslacht, die zijn geel en sinds mijn aankomst hier van kracht.’ Zeg dan: ‘het is aangevuld die eL-Ha-Be-Te-Ie Qu…. LHBTIQ+C is het nu.’

Geloof me Sint, een betere oplossing is er niet. Sinterklaas en Canariepiet. En als laatste, als het nog even kan…..

de hartelijke groeten van Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s