Festivals en dode vissen

Door: Daantje Hoogenboom

Als jongeren in Nederland een pilletje nemen op een festival, denken ze waarschijnlijk niet zo snel aan gemuteerde bomen en verontreinigd grondwater. Toch hebben die fenomenen veel met elkaar te maken.

In Nederland zijn er honderden drugsafvaldumpingen per jaar, wordt duidelijk in een video van Vice. Een boswachter neemt de presentator mee het bos in en laat hem een plek zien waar een flinke tijd terug vloeibaar afval van synthetische drugs is gedumpt. De meeste bomen zijn dood en de bomen die nog staan, zijn gemuteerd of stervende. Omdat op die plek het grondwater voor Zeeland gewonnen werd, moest de bodem volledig gereinigd worden. Een klus die uiteindelijk zo’n vier ton kostte. Op andere plekken komt het afval terecht in watersluizen die het water naar een nabijgelegen stad leiden. Het zijn watersluizen geworden waar geen leven meer in te bekennen is. De boswachter noemt het de dumpboulevard van West-Brabant.

Op mijn zestiende leerde ik dat het voor sommige jongeren doodgewoon is om regelmatig een pilletje te nemen. En dan heb ik het niet over Vitamine C. In mijn drugsloze leventje ben ik als 22- jarige eerder een uitzondering op de regel. Waar ik een flesje witte wijn -en hooguit een flesje wodka- meeneem naar een feestje, zijn er genoeg mensen die een plastic zakje met groene of witte inhoud bij zich hebben. In sommige kringen is dat de standaard.

Ik hoor u al denken: ja, maar dat zijn waarschijnlijk niet al te snuggere kringen. Als ik om me heen kijk zijn de wiet rokende, pilletjes nemende en coke snuivende jongeren vaak intelligente en creatieve mensen met een normale opvoeding. Vriendelijke figuren die zich juist druk maken om grote onderwerpen. Groenlinks stemmers die bewust proberen te leven: minder vlees eten, vaker de trein pakken en drinken uit een metalen rietje. In het weekend maakt dit vaak allemaal iets minder uit.

Een deel van jouw hersencellen inleveren voor een plezierig weekend is helemaal je eigen keuze. Het is mijn bescheiden missie om het andere aspect van de gevolgen van pleziermiddelen nog even duidelijk te maken. Voordat deze jongeren het niet helemaal meer kunnen begrijpen; “Ja maar één pilletje of sleutelpuntje minder verandert de wereld echt niet!” is geen excuus. Als je denkt dat dát geen zoden aan de dijk zet, kan je net zo goed weer beginnen met het eten van vlees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s