Kerstboom in juli

Door: Greetje Vagevuur

Mijn dochter is van de kerstpolitie. Haar kerstversieringswet is er nog altijd niet officieel door, maar de regels zijn simpel. Kerstbomen en bijbehorende decoraties mogen slechts binnen een bepaald tijdvak ‘shinen’. Tussen 5 december (de verjaardag van de goedheiligman) en 13 januari (de verjaardag van de kerstpolitie zelf). Hierna of ervoor zijn kerst-gerelateerde versieringen, sfeer-technisch, onaanvaardbaar.

Overigens, voor haar lieve Mexicaanse tante rekt ze de begindatum iets naar voren op. De rest daarentegen, wordt zonder pardon op de bon geslingerd.

In ons dorp is ze nu hard nodig. Tijdens een ommetje, half februari, ontdekte ik een kerstboom die, zonder schaamte, stond te stralen midden in een woonkamer. Ik belde direct mijn dochter. Hoewel ze de situatie onacceptabel vond, had ze er geen tijd voor om naar huis te komen. Jammer, want we hadden haar al een poosje niet gezien.

Het werd maart, april. De boom bleef staan. Ondanks dat de kerstpolitie het af liet weten, hield dit volhardende adres me bezig. Wat speelde zich hier af? Allereerst dacht ik aan het ergste. Na een korte inspectie kon ik opgelucht adem halen. Er krioelden geen vliegen achter het glas. Was de bewoner wellicht naar een verzorgingstehuis overgebracht? Ook dit bleek niet het geval, want bij een nieuwe wandeling, zag ik iemand op de bank zitten.

Dementie? Mijn destijds warrige vader kon midden in de zomer een goede cd vol kerstliedjes enorm waarderen. Zelfs deze mogelijkheid kon ik wegstrepen. Daar hing beslist geen verfrommeld oud dametje onderuit. Depressieve klachten? De ramen waren gezeemd, het onkruid keurig bijgehouden en de tulpen bloeiden. Ik gaf het op.

Ik was te laf om aan te bellen en bovendien ging het me niets aan. Ik hield het op een kerstboomfetisj. Ieder zijn ding. Inmiddels is het juli.

Oorlog, protestblokkades, me-too-meldingen en shootings wisselen elkaar af. De boom staat nog steeds te shinen. En nu weet ik het zeker. Deze bewoners willen, terecht, een statement maken. Het is een oproep aan iedereen: zet je kerstboom op! En laten we niet wachten tot december om te gaan zingen over ‘vrede op aarde’. Zo hypocriet. Ik heb de dozen al van zolder gehaald. Kerstpolitie of niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s