In de aanval

Door: Greetje Vagevuur

Met eigen ogen heb ik in de trapkast kunnen zien hoe favoriet ons adres bij de muizenpopulatie is. Toch wil ik er nog niet aan; ik houd mijn huis altijd goed schoon. Daarom besluit ik de schuld voorlopig bij een ander te zoeken.

De half uitgevlogen studenten zijn het eerste doelwit. Het laten slingeren van borden met etensresten, het knoeien van chips, de permanente rotzooi op het aanrecht… Ze krijgen er onmiddellijk van langs.

De achterburen volgen daarna. Kort geleden hebben we daar het kraaien van een haan gehoord. Muizen en kippenvoer. De optelsom is snel gemaakt. Ook die morsige buurvrouw met haar gebladderde raamkozijnen en gescheurde zonwering is een makkelijke prooi om een muizenplaag op af te schuiven.

Ik hoor mezelf een poosje aan en moet schoorvoetend toegeven dat ik op de verkeerde weg zit. Met een ontbijtje kruimelend voor de tv zie ik opnieuw een zwarte veeg de trapkast in schieten. Resoluut zet ik mijn bord neer. Het is genoeg geweest.Gewapend met stofzuiger, sopjes, handschoenen en opgebonden haar zet ik de aanval in. Ik maak een studie van effectieve en diervriendelijke vallen, stop alle voorraden tot de laatste rijstkorrel in blikken en laat mijn man verdachte gaten met folie dichten. De geïnstrueerde studenten zetten braaf de afwas in de machine en ruimen hun etensresten op.

Tussendoor krijg ik een andere bewoner van ons huis in het vizier: Poes Senior. Ze strekt zich uit over de halve bank en kijkt me loensend aan. Ineens besef ik dat ze moet hebben besloten met pensioen te gaan. Al weken liggen er geen jachttrofeeën meer van haar in de tuin. Omdat ik geen kans onbenut wil laten en ik hiermee misschien het ultieme lek boven water heb, maak ik direct een afspraak bij de dierenarts.

Met wat pillen voor een te snel werkende schildklier weten we het beestje op te lappen. Fanatiek doet ze weer mee in de strijd. En het mag gezegd: een succesvolle strijd. Nog een keer spotten we een duidelijk verwarde muis. Maar na dit incident lijken de knaagdiertjes ons adres eindelijk uit hun travel-guide te hebben geschrapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s