Kaarsen

Door: Jan Dalm

‘A dirty mind is a joy forever.’ Kent u die uitdrukking? Hij klopt niet! Ik kan sinds kort geen kaars meer zien zonder dat mijn ‘dirty mind’ er mee aan de haal gaat. Als u het nieuws een beetje gevolgd hebt zult u wel begrijpen waarom, maar ik heb daar last van.

Jaren geleden had ik dat ook met een sigaar. Dat was de tijd waarin Bill Clinton nog president was, zo rond 1998. Ik was dat inmiddels al weer aardig kwijt, maar dat heeft dus bijna 25 jaar geduurd. Nu begint dat weer van vooraf aan met die kaars. Ik weet niet of mij nog 25 jaar gegeven gaat worden om dat weer uit te wissen. En ineens roept die kaars ook weer allerlei andere gebeurtenissen op waarvan ik dacht dat ik ze kwijt was.

Ik had al enige tijd verkering met de vrouw waar ik nu nog steeds mee getrouwd ben. Tijdens een reis in Canada stonden we bij de Niagarawatervallen, naar verluidt de grootste en bekendste watervallen ter wereld op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Halverwege de val van het water had men aan de Canadese kant een plateau gemaakt waar je dus het water van boven naar beneden kon zien vallen (ik weet niet of die er nog zit). Er was een gids bij en die vroeg een paar mensen wat ze voelden bij het aanschouwen van de vallende watermassa.

De één associeerde de energie waarmee het water met een machtige brul naar beneden stortte met het leven, een ander met de dood omdat het water te pletter viel op de beneden liggende rotsen. Er stonden twee mannen naast ons, vermoedelijk van een motorbende met van die leren jasjes, tatoeages in de nek en een zonnebril. Allebei hadden ze lang haar, een lange onverzorgde baard en droegen ze een pothelm. De gids vroeg ook aan hen waar ze aan dachten bij het zien van de waterval.
Eén zei: ‘I’m thinking about fucking now,’ waarna de gids vroeg naar de motivatie daarvan. ‘I’m always thinking about fucking,’ provoceerde hij.

Elke keer als wij daarna een waterval zagen, vroeg ik aan mijn vrouw: ‘Weet je waar ik nu aan moet denken? … ‘Neuken.’ Het werd steeds hetzelfde grapje waarna mijn vrouw bij het zien van een waterval op een gegeven moment al zei: ‘Ik weet waar je aan denkt, maar ik moet er nu niet aan denken.’

Ons brein heeft rare streken; nutteloze informatie blijft hangen, waardevolle informatie vervaagd, zeker als je wat ouder wordt. Een computer is beter uitgerust, daar kun je ongewenste bestanden ‘deleten.’ Ook kun je het voorzien van een virusscanner zodat ongewenste informatie al niet eens meer binnenkomt.

Voorbeeldje van nutteloze informatie? ‘Heerlijk Helder…’

Precies, Heineken. Waarom blijft dat zitten? Daar heb ik toch niets aan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s