Homo Sapiens 2.0

Door: Jan Dalm

Het is warm in de slaapkamer en je ligt daarom naakt op je bed. Je hebt net gedoucht en je ruikt naar viooltjes. Er is, zonder dat je dat hebt opgemerkt, een wesp naar binnengevlogen en je ziet of hoort hem niet omdat hij zich verschuilt achter het wekkertje dat op je nachtkastje staat. Je ligt op je buik en vlak voordat je begint in te dutten, landt die wesp (aangetrokken door de viooltjeslucht) op je anus en wil naar binnen voor een bezichtiging; op zoek naar een warm holletje om een gezinnetje te stichten. Wat doe je?
Het lijkt mij in elk geval een belangrijk moment om even goed na te denken over een geweldloze oplossing.

Was er altijd maar een noodzaak om gedwongen te worden een probleem geweldloos op te lossen, omdat je jezelf anders in de vingers snijdt. Dat doet een levend wezen normaal namelijk niet, zichzelf in de vingers snijden. Dat zit in ons systeem. Dat is ons vanuit de evolutie (of schepping zo u wilt) al meegegeven. Alhoewel Sigmund Freud ooit wel kenmerken van zelfdestructie heeft blootgelegd, maar dan altijd als gevolg van een stoornis.

Het gebruik van geweld is ons echter al bij ons ontstaan ingebakken; dat zit nog in ons DNA van toen we nog naar apen roken, maar het wordt tijd dat we daar zo langzamerhand eens een modificatie op uitvoeren.

Als een probleem alleen maar met geweld opgelost kan worden, getuigt dit immers van een brein dat lijkt op dat van een dier. Voor een dier heb ik echter nog sympathie, dat brein geeft alleen maar primitieve impulsen af, heeft vermoedelijk geen besef van zijn eigen bestaan, heeft geen geweten, geen emoties en gebruikt alleen geweld om zich te voeden of rivalen te verjagen tijdens de lust naar voortplanting.

Van de mens mag inmiddels toch wel worden verwacht dat al die eigenschappen doorontwikkeld zijn. De media wijst echter anders uit. Het lijkt me daarom zeer legitiem om daar, op de één of andere manier, een reparatie op uit te voeren. Geweld moet gewoon de wereld uit. Het maakt altijd iets stuk; een relatie, de liefde, het vertrouwen, huizen, wegen, bruggen en rivieren. Het geeft oorlog, brengt dood en verderf, verdriet, ziekte, leed en pijn… En het kent uiteindelijk altijd en alleen maar verliezers, zelfs als we denken dat we gewonnen hebben.

Alles om ons heen is door de jaren heen verbeterd, maar de mens is al duizenden jaren nauwelijks veranderd. Ik denk dat het tijd wordt voor de ‘Homo Sapiens 2.0,’ en dat we het een zetje moeten geven.

Dat zullen we toch zo langzamerhand wel kunnen? Iets met genetische manipulatie of zo. Er is daarmee toch ook ooit een schaap gebouwd? En dat is al 20 jaar geleden! Er is zelfs ooit een muis voorzien van een oor op zijn rug. Voorts heeft corona bewezen dat het een fluitje van een cent is om een virus te ontwikkelen dat binnen een paar maanden de gehele aardkloot lam weet te leggen.

Als we die twee nu eens met elkaar verbinden en een virus ontwikkelen dat superbesmettelijk en genetische manipulatief is. Een virus dat ons DNA kan muteren waarbij er zo’n modificatie ontstaat. Een virus dat al wereldwijd en volledig toegeslagen heeft voordat er ook maar iets van een vaccin of ander voorbehoedsmiddel gevonden wordt.

Ineens weet ik het zeker, als reïncarnatie bestaat wil ik terugkomen als virus, en dan bedenk ik nog wel wat leuke bijverschijnselen. Iets met een ‘M’ op het voorhoofd of zo van ‘Modified.’ Lijkt me lachen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s