Project X

Door: Greetje Vagevuur

Het is natuurlijk behoorlijk naïef om te denken dat muizen niet voorkomen in een uit beton opgetrokken nieuwbouwwijk. Maar dat is achteraf praten.

Vroeger in Amsterdam waren we de beestjes gewend. Ze vraten zich brutaalweg door de houten plafonds bij je naar binnen. Met hele families tegelijk staken ze daar je witte berber over terwijl je nietsvermoedend tv zat te kijken. Muizen hoorden alleen bij een oude stad, dachten wij…

Dochter Lauren, die in het ouderlijk huis logeert, haalt ons uit de droom. Althans dat probeert ze. Onderuitgezakt op het terras van ons vakantieverblijf en rozig van de fietstocht komt er een berichtje van haar binnen. Ze stuurt een foto van minuscule zwarte pikkeltjes op haar raamkozijn. Eronder een paniekerige tekst.

‘Vast een spin met diarree of zoiets,’ reageer ik laconiek terwijl ik een graai doe in de chips.
‘Mam, volgens internet zijn het muizenpoepjes.’
‘Tja, internet, internet.’

Voor alle zekerheid heeft ze de zonnepitten voor het vogelhuisje aan haar raam in een afgesloten krat gestopt. Ik vind het wat overdreven, maar ga mee in haar redenering.
‘Moet goed zijn,’ stel ik haar gerust. ‘Doekje over het kozijn en klaar.’

Terug van vakantie wandel ik op een namiddag vanuit de tuin het huis in om een beginnetje te maken met de maaltijd. Verbluft staar ik naar de muis die de voorraadkast uit huppelt op weg naar de keuken. Ik weet niet of je zoiets kan zien aan de bodylanguage van zo’n beestje, maar hij zag er behoorlijk enthousiast uit. In mijn herinnering maakte hij een sprongetje op zijn achterpoten en stak hij nog net niet juichend zijn voorpootjes in de lucht. Vast stond dat hij er zin in had.

Gealarmeerd knip ik het licht van de trapkast aan. Een vluchtige inspectie is genoeg om achterin de overvloedige resten te traceren van een heus project-X feest dat daar op een van de wijnkistjes heeft plaatsgevonden. Met ingehouden adem doe ik een stap achteruit en sluit de deur. Zonder dat ik iets heb aangeraakt was ik mijn handen en ik weet: het is tijd om in de aanval te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s