Stinken, drinken, bloeden, branden en dansen

Door: Jan Dalm

Onlangs las ik een artikel over het boek ‘Roes,’ geschreven door Jeanneke Scholtens, een zogenoemd toekomstonderzoeker. In dat boek verkent zij het oerinstinct ‘genot.’ Genot houdt onze soort in stand en dan heeft ze het niet alleen over seks. Onze overlevingsdrang blijkt vooral te worden gevoed door het consumeren van allerlei soorten van genot.

Ik moet meer bewegen van de dokter en heb daar ook gehoor aan gegeven; ik heb daar al meerdere keren een column aan gewijd. Een aantal bloed- en urinewaardes zijn wat aan de hoge kant. Ik slik geen medicijnen en krijg deze ook niet voorgeschreven. Zo erg is het dus nog niet, maar ik ben wel zelf aan het klooien en compenseren met vitamine D tabletjes, knoflook capsules en green juice. Dat laatste is niet te hachelen, iets dat een koe ook moet ervaren als zij uit een sloot staat te drinken. We willen in deze tijd steeds langer en gezonder leven en daar hoort een bepaald gedrag bij, maar ik vind daar gewoon allemaal geen zak aan.

Toen ik in het artikel las dat we soms ook moeten stinken, drinken, bloeden, branden en dansen, veerde ik op. Carnaval, drinken, seks en rock and roll draagt toch meer genot in zich dan die melige sapjes en laffe pillen. Nu zijn de scherpe kantjes er bij mij wel af, met name op seksueel gebied spuit ik niemand meer van de brommer, maar ik praat er nog wel graag over. En ik zit toch nog steeds veel liever achter een mooi glas met goede wijn of blond schuimend bier, dan achter zo’n drabbig en quasi gezond sapje in een plastic beker. Graag heb ik daar dan ook nog goed gezelschap bij, en dus niet van die zure glutenvrije azijnpruimen of citroenstaven die alleen maar chocolademelk drinken.

Carnaval, drinken, seks en rock and roll draagt toch meer genot in zich dan die melige sapjes en laffe pillen.

In mijn nieuwe woonplaats wordt jaarlijks het carnaval gevierd, dit was door corona voor de 2 de keer voornamelijk een digitaal gebeuren. Ik kan verlangen naar de feesten die tot diep in de nacht duren, waarbij je pas ’s middags laat weer wakker wordt met een kater waarvan zelfs je hond nog koppijn krijgt. Waarbij er in elk oor nog dagenlang een oorwurm op het aambeeld staat te drummen. Waarbij het toilet een week lang je beste vriend is en waarbij je een TomTom nodig hebt om je buren te bezoeken.

Is dat gezond? Nee natuurlijk niet, zeker niet als je zo diep gaat en dat elk weekend doet. Maar af en toe is het wel lekker. Verder beperk ik mij tot een glaasje wijn per dag, af en toe een sigaartje, speculaas kan ik niet laten staan, chocolade wordt verstopt door mijn vrouw en in een biertje heb ik nog nooit gespuugd. De dokter vindt dit allemaal niet zo’n goed idee, maar hij kan de pot op. Je moet van het leven wel kunnen blijven genieten.

Beter wat vroeger in je kist, dan al dat genot gemist, denk ik dan maar ….

Een gedachte over “Stinken, drinken, bloeden, branden en dansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s