Prestaties zijn niet alles

Door: Lisa van Dorst

Vanmiddag lag ik op een yogamatje te poseren voor mijn moeder zodat ik een goede foto kon maken voor een schoolopdracht. Ik was na de eerste poging niet tevreden en na de tweede ook nog niet. Ik vond de foto’s lelijk, en kraakte de foto’s in detail af. Maar ik moest het er maar mee doen. Want er waren verder nog zat dingen om aan te werken. Toch baalde ik, want vreesde een zesje te krijgen voor deze opdracht, ook al was de opdracht zelf geen eens heel belangrijk.

Knock-out

Ondanks dat ik perfectionistisch ben, vind ik het idee dat prestaties centraal moeten staan in ons leven, maar onzin. Best ironisch is dat. Het is net alsof er twee mensen in mijn hoofd constant aan het vechten zijn. Helaas wint mijn perfectionisme al te vaak en gaat de ontspannen Lisa al vrij snel knock-out in het mentale gevecht.

Hekel

Het liefst zou ik mij meer willen focussen op wat mij blij en enthousiast maakt, zonder erbij te hoeven denken of het nut heeft en of ik er goed in ben. Vals durven zingen en niet op de maat dansen zonder mij druk te hoeven maken wat een ander denkt. Erom kunnen lachen als iets minder goed gaat dan verwacht. Maar momenteel worstel ik met mijn gedachten die zeggen dat ik altijd productief moet zijn en het altijd goed moet doen. Daarom ben ik een hekel gaan hebben aan de druk die er wordt opgelegd om te presteren in onze maatschappij. Want dat ideaal nastreven is juist het gene wat mijn geluk het meeste in de weg zit.

Verdoemd

Ik heb dus nu uitgelegd hoe perfectionisme mijn leven verpest. Ik ben echter niet verdoemd. Voor elk probleem is er wel een oplossing. Ik loop namelijk nu bij een psycholoog en ben bezig stapje voor stapje om mijn perfectionistische neigingen te verminderen. En nee, dat loopt niet perfect. Maar dat hoeft ook zeker niet zo te zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s