Complimentjes ontvangen; hoe doe je dat eigenlijk?

Door: Lara Graven

‘Wat heb je een leuk jurkje aan – Wat zit je haar mooi – Wat een toffe schoenen.’
‘Leuk, dat rode jurkje, maar in het zwart zou het nog leuker staan – Je hebt goed werk geleverd, maar de volgende keer kun je het misschien beter zo doen.’

Net zoals vele anderen vind jij het ook vast wel fijn om af en toe een complimentje te krijgen. Maar is het je wel eens opgevallen dat gegeven complimentjes door de ontvanger vaak worden afgedaan als een soort excuus? Wanneer iemand zegt dat je een leuke outfit aan hebt bijvoorbeeld. We lijken dan eerder het compliment af te zwakken dan een eenvoudig ‘dankjewel’ uit te spreken. Of we nemen een onzekere, bescheiden houding aan. Of we geven juist direct een compliment terug.

Soms is het makkelijker om opbouwende feedback te ontvangen. Als iemand zegt dat je iets goed hebt gedaan, en daarbij een tip geeft over hoe het een volgende keer anders kan -beter kan- dan kun je daar in ieder geval iets mee.

Met complimentjes lijken we niet altijd om te kunnen gaan. Maar waar komt dat vandaan? Waarom zijn we er vaak van overtuigd dat dingen altijd beter moeten? Waar komt het door dat we het lastig vinden om iets goeds – iets positiefs – over onszelf te horen? En nog belangrijker misschien, waarom vinden we het lastig het positieve te accepteren?

Denk je misschien dat je het niet verdient een compliment te krijgen? Of ben je bang dat je arrogant over komt wanneer je een compliment accepteert?
Haal jezelf uit die onzekerheid en probeer al die gedachten en al die twijfels eens los te laten. Sta jezelf toe om een compliment te ontvangen. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je nu misschien wel.

Wanneer je een compliment krijgt, adem je diep in. Tijdens het ademen neem je het compliment mee naar binnen. Durf te voelen wat het compliment met je doet en geef dat gevoel ook de ruimte. Complimenten accepteren betekent niet dat je arrogant bent. Het geeft je zelfvertrouwen en de boost om door te gaan met waar je mee bezig bent. Het is oké om gewoon ‘dankjewel’ te zeggen.

Als dat lukt, zal je zien dat het helemaal niet zo vreemd is om een compliment in ontvangst te nemen, en te accepteren natuurlijk. Je zal zien dat het eigenlijk heel fijn voelt.

Een gedachte over “Complimentjes ontvangen; hoe doe je dat eigenlijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s