Carlos San Juan De Laorden

Door: Jan Dalm

Het is u wellicht ontgaan, maar de ouderen in Spanje zijn het zat en hevig verontwaardigd dat zij bij een bank niet meer geholpen kunnen worden door een medewerker. Zij willen niet verder gedwongen worden hun geldzaken met technologie te doen dat hun pet te boven gaat. Een petitie werd de afgelopen weken al zo’n 600 duizend keer ondertekend. Een initiatief van de 78 jarige gepensioneerde chirurg in Valencia: Carlos San Juan De Laorden.

Wat u niet zal zijn ontgaan is dat de bankkosten omgekeerd evenredig lijken met de service verlening, ofwel de kosten gaan omhoog, en de service omlaag. Ook in Nederland. Een zogenoemd betaalpakket kost al snel zo’n €4,- per maand, maar dan moet je verder geen kak maken; wil je een tweede betaalpas, een creditkaart of de mogelijkheid om rood te staan, huppakee dan wordt het al snel verdubbeld. Geldautomaten verdwijnen uit het straatbeeld en je mag van geluk spreken als de plaatselijke Albert Heijn nog zo’n ding in de zaak durft te zetten.

Internetbankieren en pinbetalingen worden – of zijn het eigenlijk al – de norm. Ouderen zijn daarbij kwetsbaar; als de achteruitgang van het geheugen hen dwingt om de pincode op te moeten schrijven en het papiertje eerst uit de zak te moeten halen eer ze kunnen betalen, zijn ze de kop van Jut. Het is dan niet meer de vraag of de bel een keer geslagen wordt, maar wanneer. En denk niet dat je dan geholpen wordt door de bank, die kan daar niets aan doen. Er zal je onzorgvuldigheid worden verweten en zij zullen hun handen wassen in onschuld.

De bank voelde als een stevige brug waar je jarenlang overheen kon lopen om veilig aan de overkant te komen. Langzaamaan is de constructie vervangen door touwen waardoor hij wiebelig werd; nu is hij verdwenen en moet je springen. Als je dat dan niet meer kunt, of het wel probeert maar het net niet haalt, is dat je eigen schuld, dikke bult!

We moeten eigenlijk naar het Binnenhof of het Malieveld, met stok of rollator, looprek of scootmobiel, rolstoel of Canta. We hebben geen tractoren zoals de boeren, maar we hebben een ander groot voordeel: wij zijn met meer!

Er zijn ongeveer 3,5 miljoen 65-plussers in Nederland, dat zal zeker indruk maken.

Zijn ze nu helemaal besodemieterd!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s