Body shaming

Door: Lara Graven

‘Wat ben jij dik, hoe durf je jezelf zo te vertonen?’ – ‘Jij bent veel te dun, je zal jezelf vast uithongeren.’ – ‘Kijk die lelijke puistenkop.’ – ‘Zij is veel te lang.’ ‘Kijk hoe klein hij is.’ – ‘Hoe durf je met zo’n dik lijf in een bikini te lopen?’

Helaas hebben we hier vaker mee te maken dan we denken. Of meer dan we wellicht toe willen geven. En misschien maken we ons er zelf ook wel eens schuldig aan, bewust of onbewust. Body shaming wordt op verschillende manieren geuit. Terwijl de een openlijk kritiek geeft over iemands lichaam, doet de ander dit achter de rug om.

Tegenwoordig komt body shaming ook steeds meer voor op social media, en gebeurt het niet alleen in real life. Hierdoor word je er continu mee geconfronteerd. Je kunt je er niet meer voor afsluiten. Alsof anderen bepalen hoe je eruit hoort te zien. Alsof je niet meer blij mag zijn met jezelf. Wat de body shamers zich niet lijken te beseffen, is wat ze hiermee veroorzaken. De onzekerheid hakt erin en daardoor ga je aan jezelf twijfelen. Ga je jezelf body shamen.

‘Ben ik te dik, of juist te dun?’ – ‘Zijn mijn oren te groot?’ – ‘Heb ik te grote voeten?’ – ‘Zijn mijn benen te dik?’ – ‘Zijn mijn lippen niet groot genoeg?’ – ‘Is mijn neus te lang?’ – ‘Staan mijn tanden wel recht genoeg?’ – ‘Wat zullen ze vandaag weer van me denken?’

Op wat voor manier dan ook, of het nu gaat om het uiterlijk of het innerlijk, het is nooit oké om een oordeel over iemand te vellen. Helaas zullen we body shaming niet helemaal kunnen stoppen.

Wat we wel kunnen doen, is er boven staan. Ons niets aantrekken van wat anderen zeggen en doorgaan met wat goed voelt voor ons. Laten merken dat de body shamers ons niets kunnen maken.

Natuurlijk besef ik me dat dit niet altijd even makkelijk is. Maar wees niet bang de hulp te zoeken die je nodig hebt. Van body shame naar body love. Dat is hoe we de body shamers op hun plek zetten.

Ben je er achter gekomen dat je zelf misschien ook wel eens aan body shaming doet? Hopelijk ontdek je door dit stukje wat het met mensen kan doen; ook wanneer je er misschien helemaal geen kwade bedoelingen mee hebt. Toch kan het iemand kwetsen. Meer woorden zijn er denk ik niet nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s