Jezelf zijn

Door: Lara Graven

De uitspraak ‘altijd jezelf zijn’ is er een die we waarschijnlijk allemaal al meer dan eens hebben gehoord, of zelf hebben uitgesproken naar een ander. Het is er een die makkelijk over je tong rolt wanneer iemand zijn of haar onzekerheden bespreekbaar maakt. ‘’Als je maar jezelf blijft.’’

Maar is het ook wel zo eenvoudig als het klinkt? Want wat houdt het nu eigenlijk precies in? Jezelf zijn. Wat bedoelen we hier mee? Hoe weet je wanneer je écht jezelf bent? Net zoals zoveel in het leven, zal ook deze uitspraak voor iedereen een andere betekenis hebben.

Als je het mij vraagt, draait onszelf zijn om onze manier van denken en hoe we hiernaar handelen. Dat is wat ons mensen van elkaar onderscheidt en wat ons eigen maakt. Of je er nu voor kiest om je kledingstijl te laten spreken of je persoonlijkheid. Zolang het je eigen keuze is en jij je er goed bij voelt. Zolang je het niet doet voor een ander.

Kun je jezelf recht in de ogen aan blijven kijken. Kun je tegen jezelf blijven zeggen: ‘’Ik ben wie ik ben, ik ben goed zoals ik ben en ik zal nóóit voor iemand anders dan mezelf veranderen!’’ En ook: ‘’Ik ben niet bang voor de reacties of meningen van ieder ander!’’

Durf je volledig achter deze uitspraken te gaan staan? Dan voel je, volgens mij, de vrijheid om jezelf te durven zijn.

Voor degene die dit niet kunnen, die om de een of andere reden niet zichzelf durven te zijn, hoop ik dat dit stukje jullie inspireert. Jullie inspireert om op zoek te gaan naar wie je daadwerkelijk bent en niet naar wat anderen van je verwachten. Het is een zoektocht. Een zoektocht die je hele leven zal blijven duren. Maar kun je tijdens deze zoektocht jezelf in die spiegel aan blijven kijken.

Dan ben al een heel eind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s