Broodje couscous

Door: Nabila Bendriss

Als een kudde koeien die maandenlang in een stal hebben gestaan en dan in de wei worden losgelaten. Huppelend en springend. Ze gaan helemaal los. De koeien beginnen van alles te eten tot ze er ziek van worden, halen de gekste taferelen uit en er is geen land mee te bezeilen.

Dit bewijst maar dat dieren niet heel anders zijn dan mensen. Hoewel de theorie laat zien dat de mens verschilt op het punt van intelligentie, begin ik echt mijn twijfels te hebben. We hebben allemaal de overtuiging dat een eigen mening zo belangrijk is; kranten staan er vol mee en simpele meningsverschillen lopen uit op heftige discussies, waarin we vechten voor ons eigen standpunt.

Een persoon vindt dat de paashaas niet meer van deze tijd is en de hele meute volgt. Er wordt onderzocht en gestaakt, want het is dierenmishandeling; konijn-onvriendelijk. En na historisch onderzoek nog veel meer dan dát. Het wordt dus een Pasen zonder eitjes, haas of chocolade.

Dan heb je nog Halloween dat afgeschaft wordt omdat het afkomstig zou zijn van een opkomende groepering. Zij hebben het Marokkaanse Neewollah; in geheimcode achterstevoren geschreven, als feestdag uitgeroepen zodat ze een massa mensen kunnen indoctrineren.

Leg dat maar eens uit aan de kinderen die met veel plezier paaseieren zoeken of verkleed als vampier aan de deur staan voor wat snoep. In deze tijd van digitalisering waar je een computer vragen stelt die je eigenlijk jezelf zou moeten stellen, worden we allemaal een beetje kudde dier als we niet uitkijken. Ga bij jezelf na waarom je iets doet; een beetje zelfreflectie doet wonderen.

Als het puntje bij paaltje komt, knikken we mee en gaan we de groep achterna. Als een stel losgeslagen koeien. Het frappante van alles is nog dat niemand doorheeft dat dit een serieus probleem is. Stel je voor dat iedereen hetzelfde zou doen; de koeien achterna, om bij de kudde te blijven. Artsen, ouders, leraren en premiers; dan zou de wereld een grote dolle boel zijn.

Of is het dat misschien al een beetje?

Een gedachte over “Broodje couscous

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s