Er zit een bromvlieg in mijn hoofd

Door: Jan Dalm

De administratie moet worden gedaan. Ik zit er al enige tijd tegenaan te hikken. Ik open mijn laptop om er maar eens aan te beginnen en zie dan dat ik een mail heb ontvangen met de vraag of ik mee wil doen aan het maken van een paar limericks om een feest wat op te luisteren. Leuk, dacht ik, ik ga direct aan de gang en ik vergeet de administratie.

‘De lamp in onze badkamer doet het niet meer,’ zegt mijn vrouw die van boven naar beneden komt. Ik sta op en loop naar de zolder waar we een doos hebben staan met reservelampen. Nadat ik die doos uit de stelling heb genomen, zie ik ineens die fietsbel liggen die ik nog op het nieuwe fietsje van onze kleindochter wilde monteren. Ze viert overmorgen haar derde verjaardag en ik was die bel al kwijt. Daar heb ik me een paar dagen geleden een bult naar gezocht. De fiets staat ook op zolder, verstopt onder een laken om te voorkomen dat onze kleindochter hem zou zien als ze per ongeluk naar boven zou komen. Ik heb maar even een schroevendraaier en een ringsleuteltje uit de schuur gehaald en de bel direct gemonteerd, dan kan die ook deelnemen aan de feestvreugde. Moest verdikkeme nog zoeken waar die fiets stond, was vergeten dat er een laken overheen lag. Uiteindelijk kom ik met de fiets, waar inmiddels de bel aan vast zit naar beneden. ‘Die kan worden ingepakt,’ zeg ik tegen mijn vrouw. ‘Ik heb de bel gevonden.’


Ik ga verder met de limericks, mijn vrouw heeft de televisie aangezet en ik hoor iets voorbijkomen wat mijn aandacht trekt. Aan het einde van de avond is de administratie nog steeds niet gedaan, is er nog geen limerick die goed klinkt en sta ik in het donker mijn tanden te flossen.


Er zit een bromvlieg in m’n hoofd, ik noem hem Anthony (naar de vliegtuigbouwer Fokker). Het is een betrekkelijk rustig beest, maar hij vliegt soms van hot naar her. Het is echter niets vergeleken met de vele bromvliegen in de hoofden van met name onze jongeren. Dat zijn er veel meer en ook die bromvliegen hebben allemaal een naam; WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram, Tik Tok, LinkedIn, Pinterest, Twitter, etc.


Ik zat laatst in de lobby van een hotel waar ik een afspraak had met iemand. Ik was wat vroeg en mijn aandacht werd getrokken door een jongedame die twee tafels verderop zat. Er stond een laptop op tafel en er lagen allerlei boeken omheen. Ik kreeg het gevoel dat het een studente was die een rustig plekje had gezocht om te studeren. Met zeer grote regelmaat hoorde ik een ping uit haar telefoon klinken. Steeds werd die opgepakt en beantwoord. Van studeren kon niets zijn gekomen.


Het televisieprogramma dat mijn aandacht trok ging over de verslaving van mensen aan hun smartphone en een experiment om een week lang zonder te doen. Een aantal mensen hield het niet vol, anderen waren blij dat het over was en vielen heel snel weer in hun oude gewoonte terug. Sommigen sliepen zelfs met hun smartphone naast zich.
Er zat ook een man tussen die vertelde dat hij in vervoering was geraakt van een wandeling in het park en dat hij een prettiger persoon werd gevonden zonder telefoon op zak. Hij heeft de bromvliegen dood weten te meppen.


Als je last hebt van bromvliegen valt het niet mee ervan af te komen. Ze zijn razendsnel en weten zich soms goed te verschuilen en zeker goed voort te planten. Afhankelijk van de soort, kan een bromvlieg 400 tot 2000 eitjes per dag produceren. Uit één eitje kan onder de juiste omstandigheden binnen enkele maanden een populatie van wel 10 miljoen vliegen ontstaan. Als je eenmaal zover bent, ben je nog niet jarig.
Maar wat kun je eraan doen? Ik weet het niet, maar ik houd zoveel mogelijk de ogen en oren open.

Een gedachte over “Er zit een bromvlieg in mijn hoofd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s