Is het leven zinvol?

Door: Fons van den Brink

Nee, is mijn antwoord daarop. Mijns inziens is het leven een volstrekt zinloze actie. En nee hoor, ik ben niet depressief en geniet van de dingen die er zijn. Maar heb ik daarom gevraagd?

En wederom is het antwoord dus NEE. Een volmondig nee. Je wordt geboren zonder dat je erom gevraagd hebt en je gaat dood op een moment dat je – meestal – niet zelf hebt gekozen. Simpelweg omdat men niets anders gewend is.

Het zalige niets.

Voor je geboorte was er het zalige niets en ik ben ervan overtuigd dat er na de dood ook weer het zalige niets is. En daartussenin? Dan probeer je er de ene keer met plezier en de andere keer met minder plezier het beste van te maken.

Je wordt geboren zonder dat je erom gevraagd hebt en je gaat zomaar weer dood. Simpelweg omdat men niets anders gewend is.

Met gekrijs kom je de wereld in en dat zal toch niet voor niets zijn. Je wilde immers helemaal niet, maar je had er niets over te zeggen. De één wordt zoals men vroeger zei ‘geboren met een gouden lepel in de mond’ en de ander in een armoedig hutje met nauwelijks eten en drinken. Hoe ongelijk is het in de wereld dus?

En niemand heeft dat geregeld hoor. Je hebt gewoon wat geluk of domme pech.

Goden.

Omdat niemand weet hoe het leven op aarde is ontstaan of hoe het zit met het heelal zijn er door de mens onnatuurlijke wezens verzonnen die het allemaal hebben bedacht. De één noemt het God, de ander Allah, de volgende Brahma en om het allemaal nog ingewikkelder te maken bestaan de meeste verzonnen wezens weer uit meerdere andere verzonnen wezens. 

Om een en ander kracht bij te zetten zijn er in het verre verleden verhalen (sprookjes) geschreven en verzameld in (alweer) een sprookjesboek. Voorbeelden ervan zijn er in overvloed, zoals de Bijbel, de Koran, de Veda’s en nog veel meer. Als klein jongetje leerde ik op een katholieke school: Waartoe zijn wij op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en daardoor in het Hiernamaals te komen. Ruim 60 jaar later ken ik dat ‘versje’ nog steeds uit mijn hoofd. Over indoctrinatie gesproken! 

Bij het samenstellen van genoemde boeken mocht het ene verhaaltje er wel in en het andere verhaaltje weer niet, zo besloten destijds ‘wijze’ mannen. En ja! Het waren alleen maar mannen die daar wat over te melden hadden. In die boeken wordt van alles beloofd. Een paradijs na de dood, overgaan naar een volgend level (een soort van Mario spelletje), terugkomen als één of ander dier of – aan martelaren van de Islam – 70 maagden van 21 jaar. Het is overigens te hopen dat het geen schrijffout is en er 21 maagden van 70 jaar worden bedoeld.

Complete onzin natuurlijk! Waar haal je in vredesnaam zoveel maagden vandaan voor al die martelaren? En zou zo’n martelaar niet liever verder gemarteld willen worden dan dat hij 70 of 21 vrouwen op zijn dak krijgt? In veel gevallen is één vrouw toch al meer dan genoeg?

LHBTIQAP.

Wat is normaal? Wellicht bestaat normaal zijn niet en proberen velen zich aan te passen aan het idee van normaal zijn. Als 68-jarige man ben ik de mening toegedaan dat alles wat afwijkt van de meerderheid een minderheid is. Helaas proberen minderheden de meerderheid te overheersen door te gillen, te schreeuwen, te protesteren, marsen te lopen en vooral veel te roepen en te schrijven. 

Helaas proberen minderheden de meerderheid te overheersen door te gillen, te schreeuwen en te protesteren. 

De meerderheid die zich daar overigens in meerderheid weinig van aantrekt zwijgt daar veelal maar over met in het achterhoofd de gedachte van veel gespin en weinig wol.

CISman.

Recent ben ik er achter gekomen dat er voor mij nu ook een nieuwe term is uitgevonden: ik ben een cisman. Niet gewoon man, maar CISman en volgens enkele schrijvers moeten die ook nog uit de kast komen. Cisman schijnt te betekenen dat je NIET-transgender bent. Ik ben dus ineens niet meer IETS maar iets NIET en dat terwijl ik van mening ben dat ik meer ben dan alleen maar iets niet te zijn.

Het kan nog gekker in de wereld:

Twee Engelse ziekenhuizen hebben bedacht dat moedermelk geen moedermelk meer mag heten maar mensenmelk. Een vorm van absurdisme van het hoogste niveau! Want beste LHBTIQAP-ers: de melk waar het over gaat komt gewoon uit de borst van een vrouw! En dat valt niet, zelfs nimmer, te ontkennen.

Het verbieden van het gebruik van bepaalde woorden onder het mom van racisme is net zoiets als het verbieden van bepaalde boeken. Er is toch vrijheid van meningsuiting? En daarbij hoef je niemand te kwetsen als je er geen enkele bijbedoeling mee hebt. Als ik bij een banketbakker kom en graag het gebak wil hebben dat vroeger een negerzoen heette heb ik geen enkele gedachte over een gekleurde medemens. Het wordt pas lastig als ik tegen de beeldschone dame achter de toonbank zeg: ‘Mag ik van u 10 zoenen?’ In no time staat er dan politie op de stoep om mij in de boeien te slaan vanwege seksuele intimidatie terwijl ik dat helemaal niet bedoelde. 

Inmiddels moet je je in allerlei bochten draaien om met woorden van vroeger en van nu niemand op de veel te lange teentjes te trappen. 

Excuses over vroeger.

Het is in deze tijd gewoonte geworden dat groeperingen aan Jan en Alleman excuses vragen voor misstanden uit het verleden. Elke keer duikt er wel weer wat op van kortere of langere tijd geleden. Mijns inziens kan je geen excuses maken voor zaken uit het verleden over dingen die door andere mensen zijn gedaan.

Dingen die gebeurd zijn moeten bezien worden in de tijd waarin het speelde en gedane zaken nemen geen keer. Anders moeten de Italianen nog excuses maken voor wat keizer Nero heeft gedaan tegen de christenen (ze in teer dopen en als fakkel aansteken als verlichting bij zijn feesten), en alle katholieken voor de kruistochten waar vele andere gelovigen en niet gelovigen werden afgeslacht, en alle protestanten vanwege het vervolgen van diezelfde katholieken in een ander tijdsgewricht.En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, dusdanig dat iedereen aan iedereen excuses zou moeten aanbieden.

Hou toch a.u.b. op met al dat gezeur. Leef met de kennis van het verleden, staand in het heden, kijkend naar de toekomst. En leef zo, dat je geen excuses voor iets hoeft te maken.

Hou toch op met al dat gezeur. En leef zo, dat je geen excuses voor iets hoeft te maken.

Leven en laten leven.

Van harte gun ik iedereen Zijn (sorry), Haar (sorry) of Het (sorry) vrijheid zolang die van anderen daardoor maar niet ingeperkt wordt. Dus kunnen we alsjeblieft stoppen met al het gedoe over anders zijn? Iedereen is anders, er is geen normaal, maar als iedereen roept dat men anders is zijn er niet voldoende letters in het alfabet.

En ach, het leven is voor de één wat korter dan voor de ander, maar in de eeuwigheid bezien stelt het niets voor en aan het einde is er het zalige niets en dan maak je je nergens meer druk om want je bent er niet.

Vanaf de maan gezien is alles even groot!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s