Homo sapiens non urinat in ventum

Door: Jan Dalm

In Amsterdam is aan het Kleine Gartmanplantsoen het volgende devies op de toegangspoort van de voormalige gevangenis te lezen: ‘Homo sapiens non urinat in ventum’, het is potjeslatijn, maar vrij te vertalen als ‘Een mens moet niet tegen de wind in pissen’.

Wildplassen is sowieso een dingetje in Nederland, dat moet je niet te opvallend doen, daar staat zomaar een boete op van €140,-. Die mag je dan sinds 1 mei 2019 weer wel gespreid betalen. 

Ik ben lid van een zeilvereniging en ’s-zomers regelmatig te vinden op de Kagerplassen. Als je overigens ooit tijdens een zeilvaart moet plassen, doe dit dan altijd aan de lijzijde (aan loef moet je loden en gissen, aan lij kotsen en pissen). Dat je als man niet tegen de wind in moet plassen, lijkt me overduidelijk, zeker niet als je ook nog eens je zondagse broek aan hebt. Verwarrende combinatie, wildplassen en Kagerplassen, de laatste doet toch vermoeden dat het een straffeloze ruimte is om er je behoefte te kunnen doen.

Dat je als man niet tegen de wind in moet plassen, lijkt me overduidelijk, zeker niet als je ook nog eens je zondagse broek aan hebt.

Mijn vrouw heeft een slim trucje en gaat juist tegen de wind in zitten, het is een effectieve en beproefde methode die door haarzelf met veel precisie is ontwikkeld. Na zich wat verscholen te hebben, trekt ze haar rok omhoog en laat haar broek tot op de enkels zakken, gaat vervolgens met licht gespreide benen tot op de juiste hoogte door de knieën, en zet het apparaat open. Ik heb een keer stiekem en vol bewondering gekeken, vandaar dat ik dat weet. Ik was verbaasd over de motorische vaardigheid die zij daarbij liet zien. Door de fascinatie van dit schouwspel kwam ik iets te dichtbij en stond op een gegeven ogenblik nog slechts 2 meter achter haar. ‘Hoe komt je bril zo nat’, vroeg ze even later. ‘Er vloog een watervogel over’, loog ik.

Ze heeft er nog een boete voor gekregen ook, bleek dat er verderop een veldwachter met een verrekijker had staan kijken, ze vroeg of ze gespreid mocht betalen. ‘Liever niet’, zei hij. Eigenlijk een rare gedachte, plassen met gespreide benen en dan gespreid willen betalen… Maar mijn fantasie slaat op hol merk ik, op naar de figuurlijke betekenis van dit gezegde.

‘Een mens moet niet tegen de wind in pissen’. Het betekent: zinloos en schadelijk werk doen. Ik doe het graag, niet zozeer schadelijk werk, maar wel zinloos werk, ik vind het heerlijk! Ik heb zo langzamerhand mijn buik vol van al dat zinvolle werk, je moet er vroeg je bed voor uit, het kost je bakken met vrije tijd en het brengt alleen maar stress en gedoe… en ik houd niet van gedoe. Moet het helaas nog wel even 2 dagen in de week volhouden, maar het einde van de tunnel is in zicht, dan mag ik mij alle dagen baden in de vrijheid van mijn pensioen en de weelde van zinloosheid.

Ik heb zo langzamerhand mijn buik vol van al dat zinvolle werk, je moet er vroeg je bed voor uit, het kost je bakken met vrije tijd en het brengt alleen maar stress en gedoe.

Voor alle duidelijkheid, zinloos staat voor mij ook voor: ‘ik heb geen zin’ en dus niet alleen voor: ‘het heeft geen zin’. Zinvol daarentegen, betekent niet: ‘ik heb er zin in’, daarvoor geldt voor mij alleen dat er zijn die denken dat het zin heeft.

Alles waar ik geen zin in heb, doe ik bij voorkeur dus niet, zelfs niet als het zinloos is. Als het zinvol is, dan ben ik direct op m’n hoede, meestal heb ik daar geen zin in. Is het zinloos, dan doe ik het alleen als ik er zin in heb. Gek genoeg heb ik het daar hartstikke druk mee.

Voorbeeldje: Zinloos geweld. Nou, daar heb ik geen zin in, dus doe ik niet, zinvol geweld trouwens ook niet, heb ik ook geen zin in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s