Kerst 2020 wordt de strop omgedaan…

Door: Lars Mulder

Het gevoel van samen zijn moeten we dit jaar halen uit de ongemakkelijke kerstcommercials op TV. We zitten dit jaar namelijk met maximaal drie gasten rondom de kerstboom. Dat wordt dus kiezen. Wie ga je uitnodigen? Ga je kerst vieren met de kinderen, of wordt het toch die vermakelijke schoonfamilie? 

Toen dinsdag 8 december heel het land aan de buis geplakt zat, wisten we natuurlijk allemaal al wat schoolmeester Rutte aan de Hollandse klas zou mededelen. Geen versoepelingen! De boodschap was kraakhelder. “We moeten nog even volhouden.” “We moeten dit met zijn allen doen.” “Alleen samen krijgen we corona onder controle.” Het is de standaard goedbedoelde drek die we al meer dan acht maanden op ons afgevuurd krijgen.

We moeten wel! De positieve testen blijven oplopen, en ic-bedden zijn zeldzamer dan een rustige zaterdagavond op Urk. Toen OMT-lid en TV favoriet Diederik Gommers laatst op de radio zei dat we kerst maar een jaartje over moeten slaan, moet half Nederland ongetwijfeld de neiging hebben gehad hun bolide per direct de vangrail in te sturen. Kerst overslaan? In deze moeilijk tijd? Het lijkt een onmogelijke opgave zoals zoveel onmogelijk lijkt in deze tijd van slimme lockdowns en anderhalvemeter-samenlevingen, om maar even in het coronajargon van de overheid te blijven. Anderhalvemetersamenleving is tevens verkozen tot woord van het jaar. Dat laat maar weer eens zien wat voor historisch kutjaar we achter de rug hebben. Corona komt overal om de hoek kijken, zelfs het woordenboek is besmet. 

Anderhalvemetersamenleving is verkozen tot woord van het jaar. Dat laat zien wat voor historisch kutjaar we achter de rug hebben.

Dat de maatregelen niet versoepeld zouden worden hing al een tijd in de lucht en was voor veel mensen dan ook geen verrassing. Dat we hard geraakt zouden worden met nieuwe maatregelen viel niet bij iedereen goed in de smaak. Rutte kondigde vanuit zijn prachtige torentje aan dat het hele land voor een periode van vijf weken op slot zou gaan. Eerder genomen maatregelen werkten niet. Dan aan het eind van het jaar alles maar paniekerig dichtgooien. Een heel zure appel voor veel mensen, in het specifiek de ondernemers die hun omzet als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. 

“We doen het samen” is een bekende uitspraak van onze premier. Zelfs zijn eigen toespraak afgelopen maandag werd bijgewoond door mensen die hun eigen zwakzinngheid stonden te vieren naast het torentje. Allerhande keukengerei werd uit huis gehaald om de boel te verstoren…

Kerst vieren wordt anders dan andere jaren. Dat staat vast. Maar ik hoop dat je er het beste van maakt. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, of bekijken wat de mogelijkheden zijn. Spatschermen rondom de vrolijk versierde tafel waarop het kerstdiner geserveerd wordt, een rond tafeltje met ontsmettingsgel bij de voordeur en mondkapjes bij het verlaten van je stoel. Eigenlijk alle maatregelen die de horeca probeert te implementeren, maar dan bij jou thuis!

Vrolijk kerstfeest! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s