Wat is dit voor tijd waarin we leven?!

Door: Jan Karens

Het is niets nieuws dat (jonge) mensen zich niet graag aan regels houden. Regels die hen belemmeringen opleggen. Het leven is toch veel leuker als alles mag? Waarom moet je 18 zijn om alcohol te drinken en waarom mag je niet op je 16e al een sigaret roken? Regels lijken soms wel averechts te werken. Ook tijdens de coronacrisis. Waarom kan ik niet naar een feestje en waarom zo weinig naar school? Dat laatste lijken studenten toch erger te vinden dan ze een jaar geleden hadden verwacht.

Sinds het begin van de coronacrisis heerst er al een bepaalde onverschilligheid in ons land. Is dat nieuwe virus niet gewoon een griepje? Ligt het sterftecijfer eigenlijk wel hoger dan normaal? Zijn de PCR tests wel betrouwbaar? Vragen die onder de hele Nederlandse bevolking lijken te spelen, en zo ook onder onze jongeren. Als je een enquête zou houden onder jongeren, ben ik benieuwd hoeveel er nog daadwerkelijk op de overheid vertrouwen. Partijen als de PVV en FvD spelen hier handig op in. Met name de laatstgenoemde partij probeert de jeugd achter zich te krijgen.

Eind september kwam daar nog een groep BN’ers bij. Een minderheid waar een meerderheid tegenop kijkt. In een tijd waarin iedereen de overheid juist zou moeten steunen, sprak invloedrijk bekend Nederland in het openbaar haar wantrouwen uit, met alle gevolgen van dien. Met een achterlijke hashtag (#ikdoenietmeermee) probeerden ze hun standpunt duidelijk te maken, en motiveerden ze burgers de regels aan hun laars te lappen. Burgers die toch al moeite hebben met het navolgen van regels werden zo nog extra gemotiveerd door te gaan met wat ze juist niet moeten doen. Neem die Rotterdamse studenten die agenten die polshoogte kwamen nemen bij hun illegale coronafeestje vanuit het raam bekogelden. Zo zijn er meer voorbeelden op te noemen van studentenverenigingen die feestjes organiseren. 

Terug naar Famke Louise. Kwam het omdat ze de meeste volgers heeft of door haar idiote filmpje, dat ze het boegbeeld van deze tegenbeweging werd? Geen idee, maar geschikt was ze er in ieder geval niet voor. Ik denk dat we haar allemaal allesbehalve communicatief hebben zien optreden bij Jinek. Terwijl communicatie nu extra belangrijk is. Famke Louise was daar het levende voorbeeld van. Maar ook de overheid laat steken vallen. Hoe zorgen zij ervoor dat ook de jeugd zich aan de regels houdt, juist nu het zo nodig is?

Wellicht dat het kabinet een minister aan kan stellen die zich bezighoudt met crisiscommunicatie. Een minister die ervoor zorgt dat jongeren gestimuleerd worden om zich aan de regels te houden. Want er heerst nu te veel twijfel en de ernst van de situatie wordt niet vaak genoeg benadrukt. #Ikdoenogwelmee toonde gelukkig aan dat ook veel mensen juist wél vertrouwen hebben in de coronaregels en de noodzaak ervan inzien. Taak aan de overheid om de ernst van de situatie te benadrukken en jongeren aan te zetten zich aan de regels te houden. Niet voor Mark Rutte, niet voor Hugo de Jonge, maar voor je eigen opa of oma en last but not least ook voor jezelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s