De gunfactor

Door: Fons van den Brink

Als in alle Nederlandse straten een doodse stilte valt en uit elk huiskamervenster een kleurig schijnsel straalt, weten we dat het weer zo ver is: de televisie zendt BankGiro Miljonairs uit!

De sympathieke presentator Robert ten Brink (bijna 40 jaar  gehuwd (!) en 5 dochters) tracht met 15 vragen, die goed beantwoord moeten worden, iemand zover te krijgen dat diegene 1.000.000 euro wint.

Zeurpieten.

Heel Nederland probeert ook om die vragen allemaal goed te beantwoorden, maar uiteindelijk lukt dat maar eens in de 19 jaar. En als het dan iemand eindelijk lukt vallen zeurPieten (mag dat woord eigenlijk nog wel?) en dus bijna iedereen er overheen. “De eindvraag was veel te makkelijk”, “Ja, ja, als je het aan goede doelen geeft dan kom je er wel” en meer van dit soort afgunstige opmerkingen passeren de revue.

Natuurlijk hebben velen van ons geleerd om eerst te zeggen dat we het deze dame uit Lelystad wel gunnen, dat miljoen. Daarna komt daar echter snel het grote altijd aanwezige woord achteraan: ‘Maar…’

Het woord maar of de woorden ja, maar hebben per definitie een negatieve klank en bij gebruik ervan wordt er meteen een vervelend oordeel uitgesproken. 

De laatste vraag.

De commotie rondom de winnares gaat vooral over de laatste vraag. Blijkbaar realiseert zich niemand meer dat zij heel veel heeft moeten doorstaan:

Eerst moet je je aanmelden voor het spelletje. Dan moet je uitverkoren worden als deelneemster. Daarna moet je tien vliegensvlugge vragen goed beantwoorden. Als je dat gelukt is kom je in een groepje dat weer een vraag goed en binnen zo kort mogelijke tijd moet beantwoorden. Ben je de eerste? Dan mag je onder druk van felle lampen en camera’s op een wat ongemakkelijke stoel gaan zitten, vaak op van de zenuwen. De meeste mensen onder ons zouden al zwetend bezwijken en in het spanningsmoeras verdwijnen. En ten slotte moet je, voordat de vraag voor het miljoen wordt gesteld, eerst nog 14 vragen goed beantwoorden. Dat lukt bijna niemand.

En dat het bijna niemand lukt, daarin zijn veel toeschouwers qua gevoel nogal ambivalent. Enerzijds is er het gevoel van ‘Wat jammer’, anderzijds vinden we het toch ook wel mooi dat iemand het weer niet heeft gered. Want helaas: de gunfactor is bij dit soort zaken vaak geheel en al zoek.

Blij.

Blijkbaar is het toch moeilijk om gewoon blij te zijn voor een ander. Regelmatig hoor je mensen triomfantelijk stellen, ‘nou, als ik daar had gezeten was het mij ook gelukt!’ Je zat er echter niet. Je was in je luie stoel aan het multitasken (hangen, drinken, chips eten, kletspraat verkopen, tv kijken en je partner pesten). Toe maar, wel zes dingen tegelijk!

Kaviaar.

Beste mevrouw uit Lelystad: het miljoen is u meer dan van harte gegund. En of u er nu goede doelen mee dient of elke dag een slagroomtaart en kaviaar eet (hoewel die combinatie niet aan te raden is), dat moet u helemaal zelf weten. Het is van u en u heeft het meer dan dik verdiend.

Fons van den Brink
Kijker Bankgiro Miljonairs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s