Ook de Kerstman moet van Facebook verdwijnen

Door: Fons van den Brink

Nu Facebook zich opwerpt als ‘mijn broeders hoeder’ door wereldwijd een gedragscode op te stellen waarbij op een onnavolgbare wijze afbeeldingen van blackfaces worden verwijderd, rijst de vraag wat er nog meer zal volgen. Want zo zal menigeen zich afvragen: hoe gevaarlijk is de Kerstman?

Facebook: “Hoe gevaarlijk is de Kerstman?”

De Kerstman gaat gekleed in het rood. Het dragen van rode kleding bij mannen geeft volgens deskundigen aan dat zij daarmee willen uitdragen gefortuneerd en seksueel actief te zijn.

Bij zo’n volle bolle grijsaard die door snor en baard veel van zijn gezichtsuitdrukking verborgen houdt en die nimmer te zien is met vrouw of man als partner geeft dat toch te denken. Helemaal als hij kleine kinderen van snoep voorziet en cadeautjes geeft!

Zijn dikke buik en gulle blozende lach geven aan dat hij een levensgenieter is, een Bourgondiër.

De Nederlandse taal is een vreemd fenomeen.

Als een man te veel eet is hij vraatzuchtig en als een man te veel drinkt is hij een alcoholist. Maar als een man beide dingen mateloos doet is hij een Bourgondiër. En gaat hij dan ook nog aan de lopende band vreemd, dan heeft hij een groot hart.

Bij een vrouw schijnt dat dan weer volstrekt anders te liggen en er wordt zelden gesproken over een Bourgondische, behalve als ze uit die regio komt.

Weg met alle suiker- en zoetigheidsfeesten.

Bij het Sinterklaasfeest, het Suikerfeest, het Kerstfeest, Oud- en Nieuw en het Paasfeest worden er altijd door allerhande figuren (zwarte Piet, ouders en familie, Kerstman, Vadertje Tijd, Paashaas) snoep en andere zoetigheden aan vooral kinderen voorgezet.

En dat uitdelen van snoepgoed moet in de ban worden gedaan. Dus Facebook: niet alleen weg met zwarte Piet, maar ook met uitingen van de Kerstman, het Suikerfeest, Oud en Nieuw en de Paashaas. Het geven van snoepgoed is immers erg slecht voor de tanden van peuters en kleuters en kan de aanzet zijn tot het op latere leeftijd te veel consumeren van zoetigheid en daarmee de opmaat zijn tot obesitas.

Een naam zoals Suikerfeest doet pijn bij de ruim 750.000 mensen die in Nederland diabetes hebben, ook wel verhullend suikerziekte genoemd. Het is nu eenmaal geen feest als je die ziekte hebt. Er zijn ook complottheorieën die ons doen geloven in schimmige constructies die bedacht zijn door een samenzwering van malafide tandartsen die te weinig werk hebben.

Dierenmishandeling.

Een andere reden waarom facebook zowel de Kerstman als Sinterklaas als de Paashaas zal moeten verwijderen is het mishandelen van dieren. De Kerstman laat een aantal rendieren een veel te zwaar geladen slee trekken en heeft ze waarschijnlijk zo hard geslagen dat ze van schrik met de hele handel de lucht in zijn gevlogen.

Sinterklaas rijdt op een paard. Ten eerste kan je je afvragen of die man niet zelf kan lopen, maar het is zonder twijfel mishandeling om een paard op daken te laten lopen. Op een plat dak gaat dat wellicht nog, hoewel het dier wel erg hoog moet springen (zouden ze dat bij Anky van Grunsven leren ?). Maar hoe gaat dat op schuine daken met hele smalle nokpannen? En wat als het vriest en het paard glijdt uit en valt dood? Gaan we dan allemaal aan de Amerigofrikandel? Maar nee, ook dat gaat niet, want dan krijg je het met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan de stok omdat er schimmel in zit.

Met de Paashaas is het al niet anders. Het beestje wordt verplicht om met een zware mand vol eieren door tuinen te sjokken en ze daar ook nog eens te verstoppen om daarna de volgende lading af te moeten leveren en ten slotte uitgeput door een jager doodgeschoten te worden en op een bord te belanden.

Ook namen worden meer en meer verbannen.

De naam negerzoen voor een soort van gebakje is al verboden, maar hoe zit het dan met de zigeunerschnitzel, de moorkop, de jodenkoek, boerenyoghurt, blanke vla en de Romatomaatjes, beste Facebook?

Niet elke naamsverandering is even duidelijk. De negerzoen van vroeger wordt nu zoen genoemd. Een verkoopster die de vraag van een man kreeg: ‘mag ik 10 zoenen van u?’ heeft meteen aangifte gedaan van seksuele intimidatie.

Inmiddels komt er een discussie op gang, aangezet door een comité van oudere dames om de naam oude wijvenkoek te verbieden. Daarnaast zijn ook alle oma’s zich aan het verenigen omdat  ambachtelijke etenswaren (appeltaart, groentesoep, arretjescake, wafels, oliebollen etc.) tegenwoordig van grootmoeders komen. Zij vinden dat stigmatiserend, alsof ze niets anders kunnen dan koken en bakken.

Tradities worden afgebroken.

Nu op alle tradities, gewoonten en feesten van alles wordt afgedongen en afgedwongen denk ik dat het tijd wordt om een lans te breken:

Laat iedereen vieren wat gebruikelijk is, het is er vanuit de cultuur van alle volken, zonder dat daar ooit bij bedacht is dat men anderen daarmee wil beschadigen of in een bepaald hoekje wil zetten.

Stress.

Stress is doodsoorzaak nummer 1. Stressoren in het emotionele vlak zijn meestal negatieve prikkels of situaties die sterke emoties zoals verdriet en woede oproepen. Het verleden is het verleden. Het beste voor de mens is als je met de kennis van het verleden, staand in het heden, kijkt naar de toekomst.

En die toekomst ziet er vooral rooskleurig uit voor hen die zich niet druk maken over onbenulligheden: een leven zonder stress gun ik graag aan iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s