Het nieuwe pensioenstelsel: van schijnzekerheid naar onzekerheid

Door: Fons van den Brink

Alle inzet van goedwillende adviseurs, rekenmeesters en pensioenfondsbestuurders ten spijt rammelt er nogal wat aan de opzet van het nieuwe pensioenstelsel.

Een aantal jaren geleden had men het er immer over dat pensioenen, dekkingsgraden, uitkeringen, buffers enzovoorts iets van de lange termijn waren en niet iets van de waan van de dag en de korte adem. 

Echter de afgelopen tijd  valt de politiek in het zelf gecreëerde gat van de hysterie van wel korten naar niet korten, van indexeren naar niet indexeren en dat dan met veel geschreeuw en weinig wol.

Niemand maar dan ook werkelijk niemand kan voorspellen hoe het, zowel op korte als op langere termijn, met de wereldeconomie gaat. Economie is geen wetenschap maar kristallenbolkijken.

Economie is geen wetenschap maar kristallenbolkijken

Elke dag verandert het economisch wereldbeeld. De ene dag is er onverwacht een nieuw groot olieveld gevonden, de andere dag begint er een derde wereldoorlog. Vandaag breekt COVID 19 definitief en nog grootschaliger door, morgen overlijdt Donald Trump en overmorgen bombardeert Noord- Korea een of ander land.

Kortom, als pensioenen afhankelijk worden van de economische situatie in de wereld en op basis daarvan beleggingen van de ingelegde gelden wel of niet gaan renderen dan geeft dat enorme onzekerheden voor deelnemers en gepensioneerden.

En wat te denken van arbeidscontracten? Bij het aangaan van het arbeidscontract ging men tegelijkertijd akkoord met het vigerende bedrijfstakpensioen. Indien je niet akkoord ging werd je niet aangenomen want die pensioenregeling was verplicht. Men kon dus kiezen om wel of niet de baan te nemen, afhankelijk van de eigen mening over die bewuste pensioenregeling.

Mijns inziens is de wijziging van het pensioenstelsel een eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden en de vraag is of dat zomaar zonder slag of stoot kan.

De keuzevrijheid in het nieuwe pensioenstelsel zou veel groter moeten zijn

De keuzevrijheid die in het nieuwe pensioenstelsel wordt gegeven zou veel groter moeten zijn. Ok, Groot-Brittannië is daar wel  te royaal in met de mogelijkheid om tot 75% van het opgebouwde pensioen ineens op te nemen en vrijelijk te besteden, maar het nieuwe stelsel in Nederland is daar nog wel erg ver vandaan.

Daarnaast moeten ook mensen die reeds gepensioneerd zijn de keuze kunnen maken om binnen bepaalde kaders 10% van het pensioen ineens op te kunnen nemen. Het lijkt op een vorm van discriminatie om hen dat niet te gunnen. 

Wellicht een idee om op de barricaden te gaan staan:

Gepensioneerden lives matter!

Fons van den Brink
Voormalig bestuurder, voorzitter en vice- voorzitter pensioenfonds recreatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s