Zooi

ecommerce-2607114_1920 (1)

Door: Peggy Van der Auwera

Er zijn zo van die dingen waar een mens écht niet zonder kan. Denk aan eten en drinken. Een dak boven je hoofd. En bovenal: de spullen op hiereendeal.nl. Mijn (on)geluk kon niet op toen ik de site ontdekte. Ik vond er alles waar ik (n)ooit van had gedroomd. Een Extreme Militaire Zaklamp om ‘criminelen te desoriënteren’. Een Dubbele Kin Afslanker om ‘een dubbele kin te vormen’ (?). Een Super Flexibele Magische Panty waar je een groot gezin in kwijt kunt. Ja, zelfs een Portable Broodzak Sluiter voor als je onderweg de onbedwingbare behoefte krijgt om plastic zakken te verzegelen. 

Reken mij niet af op de schrijfwijze van de must-haves die ik hier opsom. Ik neem de productbenamingen letterlijk over van hiereendeal.nl – ere wie ere toekomt. 
Het mooiste van deze troepverzamelsite is dat je weet hoeveel andere stumperds de afgelopen 24 uur dezelfde brol hebben gekocht. Niet dat die cijfers te verifiëren zijn, maar ze helpen om potentiële kopers over de streep te trekken. Heerlijk toch, zo’n extra duwtje in de rug om zinloze zooi aan te schaffen! 

Het mooiste van deze troepverzamelsite is dat je weet hoeveel andere stumperds de afgelopen 24 uur dezelfde brol hebben gekocht.

Bij de ‘unique selling points’ van Little Panda Spaarpot lees ik ‘Leer je kids onbewust hoe met geld om te gaan’ – o ironie! Leer ze vooral om niet in de val te trappen van dat slaafse consumentisme. Kopen, kopen, kopen om de innerlijke leegte te vullen en de sores te verzachten. Het leven van de homo consumericus draait niet om ‘zijn’ maar om ‘hebben’. En dat in een wereld waarin de helft van de bevolking het moet zien te rooien met minder dan 5,5 dollar per dag. Om de dingen in perspectief te plaatsen: de diervriendelijke SpinCatcher op hiereendeal.nl kost 19,95 euro. En bij de productbeschrijving krijg je nog wat seksisme op de koop toe: ‘Je man is niet thuis en jij gaat dat enge beestje echt niet pakken met je handen!’ 

Hoe verzinnen ze het? We denken dat we vrij zijn, maar we zijn gevangenen van onze impulsen om bezittingen te vergaren. Veelal dingen die we zelden of nooit gebruiken, en die we al snel verbannen naar een hoekje achter in de kast. Of onder het bed, zoals de opvouwbare fitnesstoestellen die een goddelijk lijf beloven, maar je met een zoveelste desillusie opzadelen. 

We denken dat we vrij zijn, maar we zijn gevangenen van onze impulsen om bezittingen te vergaren.

Ik pleit ook schuldig. Een sapcentrifuge met twaalf onderdelen, een stoomkoker met vier verdiepingen, een ‘stair stepper’ waarvan ik het op mijn heupen kreeg, … (letterlijk: een peesontsteking). Weg ermee! 

Als we nu alleen dingen zouden kopen die we écht nodig hebben, die écht iets bijdragen aan ons leven, die ons écht plezier verschaffen, zouden we dan niet gelukkiger zijn? 

Ik zeg ook geen nee tegen een lekker wijntje, degelijke schoenen of een betrouwbare computer. Maar ik trek de grens bij idioterieën zoals die op hiereendeal.nl. 

Alhoewel, de eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik alsnog overweeg om de Fur Remover te bestellen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s