Netflix

wild-865296_1280

Door: Jaap de Haas

Ik heb besloten mijn geest niet langer te laten masturberen door de eindeloze stroom van entertainment. Netflixen was voor mij meer dan een relaxed avondje op de bank geworden. Het was de hoofdbron van mijn vermaak en slokte al mijn kostbare vrije tijd op. Het was tijd voor een drastische maatregel. Netflix ging de deur uit!

Netflixen staat tegenwoordig synoniem voor het ultieme vermaak. Een zakje chips, stukje chocolade of een andere versnapering mag hierbij niet ontbreken. Dit kijkt je favoriete serie of de nieuwste film nog net iets lekkerder weg. Geen reclame én een schijnbaar onbeperkte keuze aan films en series. Wat een opluchting in vergelijking met een nostalgisch avondje tv-kijken. Eindeloos zappen naar iets leuks en tijdens die irritante reclameblokken de verplichte plaspauze. De tijd dat je film werd onderbroken door Hart van Nederland is verleden tijd. Illegaal downloaden hoeft niet meer en met het delen van een account zijn de kosten ook verwaarloosbaar. Netflix: de natte droom voor iedere verveelde geest.

Netflix, de natte droom voor iedere verveelde geest 

Toen ik net afscheid van dit afrodisiacum had genomen had ik opeens heel veel vrije tijd over. In het begin was het even zoeken hoe ik die ging opvullen. Ik heb namelijk ook geen tv en naast het online terugkijken van Expeditie Robinson is alleen Youtube een gelijkwaardige vervanger. Hier kan je ook geen avonden en saaie zondagen mee vullen. Het grote gat dat Netflix achterliet in mijn leven is inmiddels een stuk kleiner geworden. Blijkbaar heb ik ook nog andere interesses, zoals een goed boek lezen of mijn gedachten op papier zetten, maar deze waren ondergesneeuwd door de verleiding om eerst even een aflevering te kijken. Nog ééntje dan, omdat het zo spannend is. En dan, na de orgastische ontknoping van de laatste aflevering, bleef ik achter in een leegte, moe en onvoldaan. Al die tijd geïnvesteerd maar zonder beloning. Een afgestompte geest als gevolg.

Blijkbaar heb ik ook nog andere interesses, zoals een goed boek lezen of mijn gedachten op papier zetten

Ik probeer met dit verhaal niet mijn morele vlag te wapperen. Ik heb niks tegen Netflix of mensen die zichzelf willen verliezen in een mooie film of serie. In mijn geval was het echter doorgeschoten en had mijn kijkgedrag negatieve effecten op mijn leven. De kunst om mezelf te vermaken en andere interesses te ontwikkelen was weg. Als gehypnotiseerd schaap zag ik de ene na andere aflevering aan mij voorbij trekken.

Gelukkig hebben andere vormen van digitaal entertainment weinig vat op mij weten te krijgen. Want naast Netflix wordt er nogal wat vertier de wereld in geholpen. Buiten de eindeloze stroom van films en series heb je nog nieuws, games, sport, praatprogramma’s, documentaires en tal van andere uitingen die dienen als vermaak. Je kunt je afvragen of dit een kwestie is van vraag en aanbod. Willen wij ons zo graag onderdompelen in prikkels van buitenaf, of is het een top-down principe waarbij het entertainment gebruikt wordt om de massa een beetje dom te houden? De inhoud van de meeste content is nou niet echt bedoeld om mensen intellectueel te prikkelen of kritisch naar de maatschappij of zichzelf te laten kijken.

Is entertainment een top-down principe dat gebruikt wordt om de massa dom te houden?

Ben jij je bewust van jouw digitale dieet? Een dieet is namelijk niet alleen wat je eet en drinkt maar ook alles wat je kijkt of leest. Het onderbewustzijn maakt geen onderscheid tussen wat echt is en wat niet. Je kan het onderbewustzijn vergelijken met een voedingsbodem. Wat er uiteindelijk groeit hangt af van de (digitale) zaadjes die je erin plant. Misschien wapper ik hierbij dan toch nog een klein moreel vlaggetje.

Een gedachte over “Netflix

  1. He jaap. Goed artikel. Zelf kijk ik een uurtje per week Netflix. Verlies mij er dus niet in. Ik heb ook.her idee dat singles meer naar Netflix kijken t.o.v paartjes. Brrr klinkt niet goed, paartjes… Alle goeds, Bart Steijgeman

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s