Uit de kast

pride-2444576_1920

Door: Barbara Boendermaker-Merkelbag

Eindelijk is het zover! De kastdeur staat wagenwijd open. Bert en Ernie zijn van de herenliefde. Mark Saltzman, de scenarioschrijver van dit duo, heeft in een interview met het LHBT-magazine Queerty zijn poppen uit de kast gehaald. Hoewel hij in dit interview niet expliciet zegt dat Bert en Ernie een homostel zijn, geeft hij aan ze wel altijd als zodanig te hebben gezien. Persoonlijk vind ik dat fantastisch. Bert en Ernie zijn immers al bijna een halve eeuw samen. Lang leve de liefde!

Toch denkt niet iedereen er zo over. In Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden, ontstond een relletje. En ook bij de producenten van Sesamstraat ontstond lichte paniek. En wat doe je dan? Ontkennen, glashard ontkennen! Een woordvoerder van Sesame Workshop geeft in een tegenbericht aan dat Bert en Ernie, gewoon beste vrienden zijn en gecreëerd om kleuters te leren dat “mensen hele goede vrienden kunnen zijn, hoeveel ze ook van elkaar verschillen”. Om daaraan toe te voegen dat de poppen weliswaar veel menselijke trekjes hebben, maar dat poppen “toch echt geen seksuele oriëntatie hebben”.

Ik ben daar zelf niet zo zeker van. Hoe zit het dan bijvoorbeeld met Doornroosje en haar prins en Sneeuwwitje op haar beurt, liet het hart van haar prins toch ook echt sneller kloppen. Om nog maar te zwijgen over de vurige liefdesrelatie van Kermit de Kikker, ook een graag geziene gast in Sesamstraat, en zijn Miss Piggy. Ik kan me toch niet geheel onttrekken aan het gevoel dat hier een seksuele oriëntatie aan ten grondslag ligt. Het gaat weliswaar om de gangbare norm, een jongen en een meisje, maar kom op, Miss Piggy is een varken en Kermit een kikker! Dat is toch ook op zijn minst anders dan anders?

Wat is nu eigenlijk het probleem? Waar zijn we zo bang voor? Het lijkt mij juist een verrijking als er meer “anders dan anders” in de koppies van onze kindertjes wortelt. Dan wordt “anders” vanzelf gewoon. Misschien dat we daarmee weer een stapje in de goede richting kunnen zetten. Die van tolerantie bijvoorbeeld. Een woord waar Nederland ooit voor een groot deel haar identiteit aan ontleende. Tolerantie, het fundament onder onze samenleving. En ja, die is divers in alle opzichten, dat maakt hem ook zo waardevol en bijzonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s